ilustracija / - SHUTTERSTOCK
24/08/2024 u 10:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Epidemija morbila i u Podgorici, registrovana tri nova slučaja

Tokom prethodne sedmice registrovana su tri nova slučaja obolijevanja od morbila, čime je broj ukupno registrovanih slučajeva u Crnoj Gori, tokom posljednjih pet mjeseci porastao na 19, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

- Od tri novoregistrovana slučaja, dva su registrovana u Podgorici i oba su epidemiološki povezana sa jednim od prethodno registrovanih slučajeva u ovoj opštini. Na ovaj način ispunjeni su kriterijumi za prijavu epidemije morbila u Podgorici - saopštio je IJZ.

To je, kako su objasnili,  druga opština u Crnoj Gori u kojoj je registrovana epidemija morbila, nakon što je prethodno ista prijavljena u Budvi. Svi do sada registrovani slučajevi u Crnoj Gori su laboratorijski potvrđeni (na osnovu PCR testa i/ili serološkog testa - prisustva specifičnih antitjela na morbile).

- Sa početkom nove školske godine, rizik od daljeg širenja morbila će dodatno porasti. IJZCG u kontinuitetu poziva roditelje da vakcinišu djecu bez odlaganja, a da nevakcinisanu djecu ne šalju u kolektive (predškolske ustanove, igraonice, rođendaonice, sportsko-rekreativne objekte, izlete, ekskurzije...) - navodi se u saopštenju.

Udruženje pedijatara: Spriječimo širenje morbila, vakcinacija je ključ za zdravlje naše djece

Potvrda za pohađanje predškolskih ustanova koju izdaju domovi zdravlja sada sadrži informaciju o vakcinalnom statusu koja se automatski generiše iz sistema, kao i precizan savjet/preporuku roditeljima. Takođe, svi roditelji djece koja nisu vakcinisana potrebnim brojem doza vakcine u skladu sa uzrastom, a koja imaju validan broj telefona u elektronskom kartonu, dobili su obavještenje i putem SMS poruke.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 10:04