Aleksandar Samatović / - CGO
15/10/2024 u 15:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Etički odbor UCG ocijenio da Stamatović nije prekršio kodeks: Iskazao afinitet prema duhu novinarke Tatar

Etički odbor Univerziteta Crne Gore je ocijenio da Aleksandar Stamatović nije prekršio kodeks prilikom gostovanja na TV Adria.

- Iako se Univerzitet Crne Gore ranije brzo i ispravno ogradio od Aleksandra Stamatovića zbog njegovog skandaloznog nastupa u emisiji “Neki to vole vruće” na TV Adria i najoštrije osudio kako su sami naveli “krajnje neprimjeren diskurs koji je Stamatović uputio urednici emisije Ireni Tatar”, Etički odbor UCG je ocijenio da tu nema kršenja Etičkog kodeksa već da je Stamatović time “iskazao afinitet prema duhu novinarke Tatar” - ističu iz Centra za građansko obrazovanje.

CGO: Pokrenut postupak pred Etičkim odborom protiv Stamatovića

Kako kažu, nije riječ o šali!

Tako je odlučio Etički odbor UCG, po prijavi Centra za građansko obrazovanje (CGO), čime nije samo relativizovao taj lascivan, mizogini, seksistički i uvrijedljiv nastup Stamatovića, na koji se javnost s pravom zgražavala, pa i UCG i njegov matični Filozofski fakultet, već postavio do sad neviđene “standarde” za ponašanje pripadnika akademske zajednice.

- I pored svih promjena, jedan kontinuitet ostaje na UCG – podobnima se sve može. Imajući u vidu kakvu zaštitu Stamatović uživa od najužeg rukovodstva UCG ovo ukazuje i koje vrijednosti to rukovodstvo zastupa onda kada misle da su reflektori nad njihovim odlukama isključeni - saopštili su iz CGO-a.

UCG: Osuđujemo krajnje neprimjeren diskurs koji je Stamatović uputio urednici emisije Ireni Tatar

CGO cijeni da navedeni nastup Stamatovića nesumnjivo predstavlja kršenje normi Etičkog kodeksa, a da ovakva odluka Etičkog odbora daje podsticaj za stvaranje nepovoljnog okruženja za žene u akademskoj zajednici.

- Sve treba da nas brinu ponori u koje je pao Etički odbor kako bi branio neodbranjivo i time urušavao ugled institucije umjesto da bude na braniku odbrane akademske časti i čestitosti. A još više treba da nas brine kakva se sve ponašanja prema ženama na UCG tolerišu kad ovakav javni incident ostaje bez sankcije - zaključili su u tvitu na mreži X.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. oktobar 2024 15:25