05/09/2021 u 14:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО) Страни медији: Догађаји на Цетињу оголили дубоке подјеле у Црној Гори

Српска православна црква је највећа вјерска институција у Црној Гори, али је у сукобу са предсједником Милом Ђукановићем

Свјетски медији пишу данас о "напетом" устоличењу митрополита црногорско-приморског Јоаникија на Цетињу у Црној Гори, које је обављено и поред протеста противника тог чина и њихових сукоба са полицијом.

-Нови вођа СПЦ у Црној Гори устоличен је данас под заштитом полицијских снага које су растуриле непријатељски настројене демонстранте сузавцем у погоршању тензија око идентитета у земљи-пише агенција Frans pres.

image

Foto: Screenshot

ББЦ пише да је полиција употребила сузавац против демонстраната који су покушали да спрече устоличење и наводи да је тај догађај „открио подјеле у земљи“ која је изашла из уније са Србијом 2006. године.

-Српска православна црква је највећа вјерска институција у Црној Гори, али је у сукобу са предсједником Милом Ђукановићем, који тврди да СПЦ покушава да подрије независност земље и врати Црну Гору под контролу Србије- пише ББЦ и додаје да је предсједник Ђукановић покушао да поремети устоличење Јоаникија у највишу црквену позицију СПЦ у Црној Гори.

image

Foto: Screenshot

Ђукановић, како наводи ББЦ, и даље осјећа последице пораза своје Демократске партије социјалиста на прошлогодишњим парламентарним изборима, који је уследио пошто је он прогурао закон који би дозволио држави да узме црквену имовину.

Тај потез се окренуо против њега када је Црква ушла у кампању са опозицијом, која је свргнула ДПС са власти први пут после три деценије, пише ББЦ.

image

Foto: Screenshot

-Полиција у опреми за сузбијање демонстрација сукобила се са демонстрантима који су пуцали у ваздух и бацали флаше и камење пре церемоније устоличења новог старешине Српске православне цркве у земљи-преноси агенција АП.

-Црногорци су и даље дубоко подељени око веза своје земље са суседном Србијом и Српском православном црквом, која је доминантна верска институција у земљи- пише АП и подсјећа да се око 30 одсто од 620.000 становника Црне Горе сматра Србима.

image

Foto: Screenshot

-Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић је позивао да се устоличење одложи и неки медији су касно синоћ јавили да ће се то десити, али је то убрзо демантовала Српска православна црква која је навела да ће бити обављено упркос тензијама- пише АП.

Предсједник Србије Александар Вучић, кога опозиција у Црној Гори оптужује да се мјеша у унутрашње послове земље заједно са Русијом, честитао је Јоаникију на устоличењу и похвалио владу због тога што је церемонија одржана упркос сукобима.

Вучић је, наводи АП рекао да Србија нема аспирације према Црној Гори, него да хоће са њом да има наблискије и најбоље односе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 21:36