Канабис, марихуана / - Википедија
27/01/2022 u 20:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европска агенциjа за дрогу: На Западном Балкану, 32 одсто испитаних повећало потрошњу канабиса

У 21 чланици ЕУ и Шваjцарскоj, у истраживању jе чак 93 одсто рекло да су користили канабис, у чему су разлике од земље до земље jако мале, преноси портал Еурактив Србиjа

Пандемиjа корона вируса утицала jе на навике коришћења дроге у европским земљама, при чему jе порасла конзумациjа канабиса, а смањила се злоупотреба клупских дрога, екстазиjа и деривата амфетамина МДМА, показуjе истраживање Европске агенциjе за дрогу (ЕМЦДДА) преноси Нова С.

У онлаjн анкети су учествовали пунољетни грађани коjи су сами признали да су у првоj години пандемиjе, до периода анкетирања, наjмање jедном користили неку илегалну дрогу, и коjи су пристали да одговараjу на питања.

У 21 чланици ЕУ и Шваjцарскоj, у истраживању jе чак 93 одсто рекло да су користили канабис, у чему су разлике од земље до земље jако мале, преноси портал Еурактив Србиjа.

Слиједе МДМА и екстази са 35 одсто, кокаин са 35 одсто и амфетамин (28 одсто), при чему се редослед те три дроге разликуjе у поjединим земљама.

Готово трећина испитаних (32 одсто) рекла jе да су више конзумирали канабис, а 42 одсто jе мање користило МДМА/екстази него раниjе.

Петина (20 одсто) испитаних jе рекла да jе користила ЛСД, њих 16 одсто jе користило нове психоактивне супстанце, а 13 одсто кетамин. Иако jе конзумациjу хероина приjавило свега 3 одсто учесника анкете, више од четвртине њих (26 одсто) рекло jе да су хероин током посматраног периода користили више него иначе.

У пет земаља Западног Балкана, Србиjи, Албаниjи, Косову, Црноj Гори и Северноj Македониjи, коjе су први пут учествовале као партнер ЕМЦДДА захваљуjући претприступном фонд ИПА7, у истраживање су укључени одговори 2.174 грађана. И ту се показало да у првоj години пандемиjе наjвише анкетираних (91 одсто) користило канабис. Слиједе кокаин (38 одсто), МДМА/екстази (22 одсто) и амфетамин (20 одсто).

И на Западном Балкану се показало да jе 32 одсто испитаних повећало потрошњу канабиса, док jе 34 одсто смањило конзумациjу МДМА/екстазиjа.

Анкетирани су као наjчешће место уживања дрога наводили сопствени дом. У ЕУ и Шваjцарскоj таj jе постотак 89 одсто, а на Западном Балкану 72 одсто, што jе, како наводи агенциjа ЕУ, последица локдауна и пандемиjске мјере затварања ноћних клубова и кафића.

На западном Балкану су после сопственог стана или куће, наjчешћа места конзумациjе дроге били jавни простори и паркови (57 одсто), музички фестивали и журке (42 одсто) и барови и ноћни клубови (33 одсто).

Потпуно исти редослед навели су и корисници дроге у земљама ЕУ и Шваjцарскоj, али се показало да jе дрога чешће коришћена у сопствена четири зида него на Западном Балкану а, свакако и због оштриjих мера закључавања, мање у клубовима и баровима (33 одсто).

Као наjчешће мотиви за коришћење канабиса навођени су опуштање, стрес, поправљање расположења и несаница, док су мотиви за конзумациjу МДМА и екстазиjа углавном били еуфориjа и забава и ефекти коjе те дроге имаjу на друштвеност.

ЕМЦДДА jе навела да интернетске анкете нису репрезентативне за општу популациjу, али да пажвљиво спроведене и и у комбинациjи са традиционалним методама прикупљања података, могу да помогну у стварању детаљниjе, реалниjе правовремене слике о употреби дрога и тржишту наркотика у Европи.

Додаjе се и да jе у истраживању учествовало више од сто организациjа, међу коjима и универзитети и невладине организациjе и националне контактне тачке у земљама коjе нису део ЕУ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 20:59