Фали медицинског кадра / -Медицински факултет
19/06/2021 u 14:17 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Фали 500 љекара и 1.100 медицинских сестара

Медицински факултет у образложењу предлога броја бруцоша истакао да уписна политика мора да иде узлазном путањом

Медицински факултет је у одлуци коју је упутио Сенату Универзитета Црне Горе у вези са предлогом уписа 185 бруцоша у тој установи навео да Црној Гори фали око 500 доктора медицине и 1.100 медицинских сестара, у односу на државе Европске уније. У одлуци о предлогу броја студената који ће бити уписани, а коју је усвојило Вијеће Медицнског факултета истиче се да према расположивим подацима Црној Гори недостаје доктора медицине, што показује и документ Министарства здравља Здравствена политика до 2022. године. Медицински факултет је предложио упис 40 бруцоша на програму за медицину, стоматологију 20, фармацију 30, примијењену физиотерапију 45 и 50 на Високој медицинској школи.

– Упоређујући однос између Европске уније, гдје су запослена 3,4 доктора на 1.000 становника, и Црне Горе гдје је тај однос 2,6 на 1.000, а с обзиром на демографске и биолошке варијабле, гдје је једна трећина доктора старија од 50 година, неопходно је у континуитету имати уписну политику на овом броју или више. С обзиром на да се ради о младом факултету, а већ афирмисаним фармацеутима у привaтном и јавном сектору у Црној Гори и региону, сматрамо да континуирана уписна политика у овој дјелатности обезбјеђује више квалитета у здравственој заштити Црне Горе. У Европској унији на 1.000 становника имамо седам медицинских сестара, а у Црној Гори 5,1 на 1.000 становника. С обзироим на интенцију Европске уније и директиве из 2009. и 2014. године, којима су регулисане ове професије, сматрамо да ће у будућности носиоци здравствене његе бити високе медицинске сестре. Потреба за високо образованим кадром физиотерапута је додатно исказана тиме што је једна од кључних грана развоја црногорске привреде туризам. Переспектива развоја здравственог туризма у Црној Гори отвара простор за ангажовање високо образованих физиотерапеута, који настављају традицију Института "др Симо Милошевић" у Игалу са партнерским инститцијама Краљевине Норвешке у физикалноим третману пацијената – истичу у одлуци са Медицинског факултета.

Из Медицинског наводе да је предлог броја студената за упис у студијску 2021/ 2022. годину са кадровским, материјалним и другиум капацитетима.

– Вијеће је оцијенило да је пракаса потврдила оправданост предложеног броја уписа студената – кажу са факултета.

Из Ректората је прекјуче саопштено да ће на свим једницима бити уписано 3.330 бруцоша о трошку државе.

– Броj мjеста за упис нове генерациjе студената на Универзитет Црне Горе у складу jе са рjешењем Министарства просвjете коjим jе одређен максималан броj студената за упис, као и у складу са стандардима квалитета наставе. Предлог jе оправдан и са аспекта запошљивости и потражње на тржишту рада у Црноj Гори, будући да подаци Завода за запошљавање показуjу да jе и услед кризе изазване пандемиjом вируса ковид-19 забиљежен пораст броjа запошљавања високошколаца у 2020. години – наводе из УЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 13:00