Фејзић / Фото: Твитер
26/06/2021 u 23:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фејзић: Валданос је враћен грађанима, хвала политичким актерима

Молитвама смо обиљежили деценијску неправду, казао је реис

Реис Исламске заједнице у Црној Гори Рифат Фејзић казао је да је данас молитвама у џамији на Пињешу, у Улцињу обиљежена деценијска неправда- повратка земље у Валданосу грађанима Улциња.

-  Одлуком Скупштине се враћа 92. 823 метара квадратних на којој је 1923 коријена маслина. Захваљујем се свим политичким актерима- казао је Фејзић. 

Скупштина је недавно изгласала предлог Закона о отклањању посљедица одузимања имовине ували Валданос. Тиме је око 18 хиљада стољетних стабала маслине враћено њиховим правим власницима.

Рјешењем Скупштине општине Улцињ из 1978. године, у Валданосу је од великог броја Улцињана одузета имовина “ради изградње војног објекта трајног карактера”.

Тим рјешењем је, у корист Савезног секретаријата за народну одбрану Југославије у Београду, изузета имовина од 204 власника површине 937.739 метара квадратних са 17.825 стабала маслине.

Највећи дио Маслинаде у Валданосу данас је зарастао у макију и жбуње, власници пуних 40 година нијесу крочили на своја имања, а због небриге државе на том локалитету сваке године пропадне огромна количина плодова. Вриједни маслинари израчунали су да у ували Валданос пропадне 900 хиљада килограма маслина или 144.000 литара уља годишње.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:52