Skupština Crne Gore / - DAN
07/10/2024 u 11:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Finansijski izvještaj Skupštine dobio pozitivno mišljenje DRI

Finansijski izvještaj Skupštine Crne Gore za 2023. godinu dobio je pozitivno mišljenje Državne revizorske institucije (DRI), koja je rezultate revizije, uz utvrđeno činjenično stanje, predstavila u Konačnom izvještaju o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja Skupštine Crne Gore za 2023. godinu.

- Konačni izvještaj DRI izrađen je na bazi finansijske revizije i revizije pravilnosti poslovanja sprovedenih od aprila do jula ove godine, a kojima su obuhvaćeni izdaci Skupštine Crne Gore za prethodnu godinu. Revizija je sprovedena u skladu sa Međunarodnim standardima vrhovnih revizorskih institucija (ISSAI)- saopšteno je iz Skupštine.

Rezultati revizije pokazuju da je finansijski izvještaj Skupštine, u svim materijalnim aspektima, sastavljen u skladu sa važećim okvirom finansijskog izvještavanja za javni sektor.

- Ovu pozitivnu ocjenu u izvještaju takođe prate nalazi i preporuke za dalje unapređenje poslovanja kojima će Skupština Crne Gore pristupiti sa dužnom pažnjom i u najkraćem roku utvrditi plan aktivnosti za njihovu realizaciju. U skladu sa procedurama koje regulišu postupak kontrolne revizije Skupstina će posvećeno raditi na kontinuranom unapređivanju svog poslovanja vodeći se nalazima izvještaja, relevantnim propisima, kao i standardima dobrog upravljanja- navedeno je saopštenjem.

Uz već tradicionalno prepoznate rezultate na polju otvorenosti i transparentnosti rada, koji našu instituciju čine primjerom u zemlji i regionu, Skupština Crne Gore na ovaj način potvrđuje i svoju snažnu opredijeljenost afirmaciji principa odgovornog finansijskog upravljanja.

-  Finansijskom revizijom Godišnjeg finansijskog izvještaja Skupštine Crne Gore za 2023. godinu, nadležni Kolegijum DRI stekao je razumno uvjerenje da je isti, u svim materijalnim aspektima, sastavljen u skladu s važećim okvirom finansijskog izvještavanja za javni sektor.Revizijom pravilnosti poslovanja Skupštine Crne Gore utvrđene su neusklađenosti koje imaju materijalan, ali ne i prožimajući efekat. Neusklađenosti su utvrđene u odnosu na Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, Zakon o državnim službenicima i namještenicima, Uredbu o uslovima i načinu korišćenja službenih zgrada i poslovnih prostorija u svojini Crne Gore, Uputstvo o bližem načinu vršenja popisa pokretnih i nepokretnih stvari u državnoj svojini, Odluku o sticanju prava korišćenja i prava raspolaganja službenim notebook-om poslanika u Skupštini Crne Gore i Odluke o varijabilnom dijelu zarade za poslanike Skupštine Crne Gore- navode iz DRI.

Državna revizorska institucija izdala je osam preporuka koje se odnose na imovinu, izvršenje budžeta, upravljanje ugovorima o djelu i varijabilni dio zarade.

- Revizijom je utvrđeno da je Skupština Crne Gore za održavanje građevinskih objekata utrošila  164.837,22 eura, što nije u skladu sa čl. 3 Uredbe o uslovima i načinu korišćenja službenih zgrada i poslovnih prostorija u svojini Crne Gore, kojim je propisano da se o investicionom i tekućem održavanju „zgrade Skupštine Crne Gore i  prostorija u toj zgradi stara organ uprave nadležan za imovinu (Uprava za imovinu) u skladu sa sredstvima obezbijeđenim za tu namjenu u Budžetu Crne Gore“.  U tom smislu DRI je preporučila Službi Skupštine  da, u saradnji sa Upravom za državnu imovinu, kao nadležnim organom, obezbijedi da se održavanje zgrade koju koristi Skupština Crne Gore, vrši u skladu sa  Uredbom o uslovima i načinu korišćenja službenih zgrada i poslovnih prostorija u svojini Crne Gore- navode saopštenjem.

Iz budžeta Skupštine Crne Gore  finansirana je Sindikalna organizacija na način, koji nije dovoljno transparentan i nijesu jasno regulisani uslovi i način finansiranja. Na račun Sindikalne organizacije Skupštine Crne Gore je u toku 2023.  uplaćeno ukupno 250.000,00 eura na osnovu zahtjeva Sindikalne organizacije za potrebe realizacije sindikalnih aktivnosti.

- U raspoloživoj dokumentaciji nije navedeno u koje svrhe će se sredstva koristiti i nema povratnih informacija kako su sredstva utrošena. Revizijom je utvrđeno da su zaključivani ugovori o djelu za  obavljanje poslova za koje su sistematizovana radna mjesta (kurirski poslovi, poslovi vozača, poslovi upisničara u službi Pisarnice, higijeničarke, poslovi vezane za skupštinski Bife) Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji Službe Skupštine, što nije u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima kojim je definisan postupak zasnivanja radnog odnosa i popuna radnih mjesta u organima državne uprave. Nadležni Kolegijum DRI je utvrdio da Skupština Crne Gore, do 04. novembra 2024. godine, izradi i dostavi Državnoj revizorskoj instituciji plan aktivnosti za realizaciju preporuka i do 04. aprila 2025. godine, izvijesti DRI o preduzetim radnjama po izrađenim i dostavljenim  preporukama- navode saopštenjem.

Konačni Izvještaj o  reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja Skupštine Crne Gore  za 2023. godinu je dostupan zainteresovanim stranama na zvaničnoj internet stranici DRI.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. oktobar 2024 12:12