УРА млади / УРА млади - PC
11/09/2021 u 19:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Форум младих УРЕ: 20. септембар прогласити за Дан еколошке Црне Горе

Kако истичу, не можемо се похвалити да довољно водимо рачуна о природи

Форум младих Грађанског покрета УРА, у сусрет 20. септембру, дану када је Црна Гора проглашена за прву еколошку државу на свијету, покреће зелену иницијативу којом ће, од надлежних из Скупштине Црне Горе тражити да се тај дан уврсти у државне празнике као Дан еколошке државе. 

 - Сматрамо да би на тај начин било лијепо заокружити 30 година од када је Црна Гора постала прва еколошка држава на свијету, усвајањем Декларације на Жабљаку 20. септембра 1991. године, а потом је тај документ, већ наредне године представљен и на конференцији УН о животној средини и развоју у Рио де Жанеиру. Биодиверзитет и заштићена подручја су значајан потенцијал Црне Горе, а међународном заштитом природе на подручју Црне Горе обухваћено је око 10 одсто њене површине - казали су из Форума младих УРЕ. 

Kако истичу, не можемо се похвалити да довољно водимо рачуна о природи.

- Свједоци смо само колико је околиши страдало у пожару због неколицине несавјесних грађана, али и недовољно ефикасне реакције надлежних служби, а да не говоримо о многим другим проблемима са којима се суочавамо и које нам грађани, путем зелене телефонске линије коју смо оформили у оквиру партије, пријављују, и на чијим рјешавањима константно радимо. Правилно управљање природним ресурсима и превенција њихове прекомјерне експлоатације морају у основи бити тежња ка развоју Црне Горе као еколошке, а самим тим, и европске државе - додају они.

Из Форума младих УРЕ очекују да ће посланици подржати њихову иницијативу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 20:59