foto. Gov.me / FOTO. GOV.ME-FOTO. GOV.ME
09/09/2021 u 14:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фотографи траже од Владе да им омогући да обављају свој посао

Само заједнички можемо спријечити да наша медијска сцена не поклекне пред најездом сензационализма, каже се у саопштењу

Новински фотографи упутили су апел Влади Црне Горе да им омогући да несметано обављају посао, након што је премијер Здравко Кривокапић организовао пријем за припаднике безбједносних структура и онемогућио им присуство том догађају.

- Саопштење за јавност Службе за односе са јавношћу Владе Црне Горе (достављено са е-маил адресе пр@гов.ме) од 7. септембра у 21:31 насловљено "САОПШТЕЊЕ - Премијер Kривокапић припадницима безбједносног сектора: Освјетлали сте образ ЦГ" је још једном показало колико је погрешна установљена пракса да се новинским фотографима и ТВ сниматељима онемогућава праћење догађаја од значаја које организује Влада, али и други субјекти који се финансирају из буџета - навели су фотографи у саопштењу.

Како истичу, у самом саопштењу као и визуалима који га прате постављеним  са пријема припадника безбједносног сектора медијима су достављене фотографије и прецизно одабрани кадрови, на којима нема потпредсједника Владе Дритана Абазовића, министра унутрашњих послова Сергеја Секуловића и директора Управе полиције Зорана Брђанина, а чије активности су у последњим данима били у жижи и тиме су медији и јавност ускраћени за потпуну информацију о самом догађају. 

 - Нема ништа спорно да Влада ангажује разноразне маркетиншке агенције и/или формирају и користе своје ПР службе све док је нама омогућен приступ јер је то једини начин да јавност неселективно буде информисана правовремено, непристрасно, професионално и на етички исправан начин, о активностима оних који се финансирају из џепова грађана - додају они.

Фотографи истичу да оваква поред осталих, значајно утиче на негативне индексе слободе медија у Црној Гори и ако нам је свима истински стало да се они промијене на боље неопходно је да, макар државне институције, омогуће несметан рад новинским фотографима и ТВ сниматељима.

- Само заједнички можемо спријечити да наша медијска сцена не поклекне пред најездом сензационализма и дезинформација који се преливају из окружења и да сачувамо истину, ма како она знала да буде непријатна. Апелујемо да се са оваквом праксом што хитније прекине и да нам се омогући да обављамо посао који је један од постулата демократије - поручили су они.

Новински фотографи:

1.Борис Пејовић                                                     14.Лазар Ружић

2.Стево Васиљевић                                                15.Ненад Мандић

3.Ристо Божовић                                                    16.Милош Вујовић

4.Иван Петровић

5.Добрило Малиџан

6.Лука Зековић

7.Саво Прелевић

8.Филип Филиповић

9.Драган Мијатовић

10.Ива Мандић

11.Дејан Лопичић

12.Срђан Бољевић

13.Мара Бабовић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:19