Галић / Фото: Јутјуб
20/07/2021 u 13:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Галић тврди: Ситуација са короном је стабилна, ако се промијени биће рестрикција

Будно пратимо ситуацију на приморју, поручује директор ИЈЗ

Директор ИЈЗЦГ Игор Галић истакао је да је епидемиолошка ситуација у Црној Гори за сад стабилна по европским параметрима.

Он је појаснио да је број новорегистрованих случајева позитивних на корону током јучерашњег дана је био 28, а претходних дана 40, 32 и 23.

- Током претходних пет недеља се кретао просјечно до 30 уз број тестираних од 1.200 до 1.900 узорака што указује на још стабилан ниво у оболијевању. При томе 14-дневна кумулативна инциденција на 100. 000 становника се кретала између 37 и 50, а број позитивних у односу на укупно тестиране узорке између 1,5 одсто и 2,3 ш одстото још увијек представља вриједност индикатора који Црну Гору и даље сврставају у европске стандарде повољне епидемиолошке ситуације- додао је он. 

Галић је напоменуо да Институт за јавно здравље будно прати епидемиолошку ситуацију у цијелој Црној Гори с фокусом на приморје које је најпосјећеније.

- У случају промјене епидемиолошких индикатора, Институт ће иницирати рестрикције- упозорио је он- 

Нагласио је да се ИЈЗЦГ придружује позиву Министарства здравља и Управе за инспекцијске послове на поштовање Закона о заштити становништва од заразних болести и снажно охрабрујемо надлежне да кажњавају оне који га буду кршили.

Подсјетимо, ресор се данас огласио да ће у случају угоститељских објеката кршење мјера водити ка затварању од три до 30 дана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 15:07