састанак Дракић, Гандел / - фото: ПКЦГ
21/01/2022 u 14:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гандел: Словачки инвеститори заинтересовани за Црну Гору

- Желимо да црногорске потенциjале учинимо видљивиjим за словачке привреднике и обрнуто – казао jе Гандел.

Словачки инвеститори су заинтересовани за улагања у Црну Гору и земље Западног Балкана, саопштено jе на састанку предсjеднице Привредне коморе др Нине Дракић и амбасадора Словачке Бориса Гандела, 21. jануара 2022.

Током разговора jе посебно апострофирано да двиjе државе баштине веома добре међусобне односе, али да постоjи простор за унапређење економске сарадње, односно значаjниjе словачке инвестициjе и интензивниjу трговинску размjену, са нагласком на веће учешће извоза црногорских производа у њоj.

Према риjечима предсjеднице Дракић, криза узрокована пандемиjом ковида-19 показала jе неадекватну структурираност црногорске економиjе коjа jе сувише ослоњена на сектор услуга.

- Тако да су нам веома важне инвестициjе у производне секторе, приjе свега у енергетику – казала jе Дракић.

Она jе поjаснила да jе неопходно да изградимо што више енергетских обjеката коjи користе обновљиве изворе приjе него престане рад Термоелектране Пљевља, и то не само због очувања енергетске стабилности већ и да бисмо, преко подморског кабла према Италиjи, постали значаjан извозник струjе. Дракић такође види могућност за словачка улагања у производњу хране, jачање хотелских капацитета у зимским центрима, инвестирање у оквиру пословних зона, те у ИТ сектор, коjи ће додатно добити на инвестиционоj атрактивности кроз предстоjећи процес дигиталне трансформациjе црногорске економиjе.

- Постоjи интересовање словачких привредника за црногорски туризам, коjи су вољни да дођу и упознаjу се са инвестиционим могућностима. Имате велики потенциjал за цjелогодишњи туризам, повезивањем обале и планинских центара – оциjенио jе амбасадор Гандел, честитаjући нашоj земљи на одличним резултатима претходне сезоне.

Он сматра да jе састанак Мjештовите комисиjе двиjе државе, планиран за четврти квартал, одлична прилика за организовање сусрета и повезивање црногорских и словачких привредника.

- Желимо да црногорске потенциjале учинимо видљивиjим за словачке привреднике и обрнуто – казао jе Гандел.

Предсjедница Дракић предложила jе да се у поменутом периоду организуjе пословни форум Црне Горе и Словачке коjи би допринио упознавању са економским потенциjалима, те повезивању и потенциjалном успостављању партнерстава привредника двиjе земље.

Она jе такође подсjетила на добру сарадњу привредних комора Црне Горе и Словачке коjа се у посљедњем периоду одвиjа у оквиру партнерства Коморског инвестиционог форума Западног Балкана и Вишеградске групе. Изразила jе заинтересованост Коморе за учешће у проjектима коjи се реализуjу из Вишеградског фонда.

У раду састанка учествовали су замjеник амбасадора Мартин Балцо, савjетник предсjеднице Привредне коморе Драгољуб Булатовић и директор Сектора за међународну сарадњу Жељко Балтић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 20:59