General Lazarević / FOTO: NATO/IMS
14/09/2024 u 20:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

General Lazarević na Konferenciji Vojnog komiteta NATO

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević sa delegacijom VCG učestvovao je na redovnoj godišnjoj Konferenciji Vojnog komiteta (Military Committee Conference – MCC) NATO u Pragu.

- Tokom konferencije, načelnici generalštabova razgovarali su o vojno-strateškom razvoju Alijanse, o operacijama, misijama i aktivnostima NATO-a, kako bi se Sjevernoatlantskom savjetu (NAC) dali vojni savjeti koji su zasnovani na konsenzusu, te kako bi Alijansa na najbolji način odgovorila na globalne bezbjednosne izazove- navodi se u saopštenju.

Učesnici su razmatrali i implementacije odluka koje su donijeli šefovi država i vlada na Samitu NATO-a u Vašingtonu u julu 2024. godine.

Vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu (SACEUR), general Kristofer Kavoli, informisao je načelnike Generalštabova o napretku implementacije takozvane DDA familije planova.

Kako je istakao, ti planovi čine Alijansu jačom i sposobnijom da odvrati i, po potrebi, da se odbrani od bilo kojeg potencijalnog protivnika.

- Kao dio NATO-vog paketa podrške Ukrajini, razgovaralo se i o uspostavljanju NATO-ove sigurnosne pomoći i obuke za Ukrajinu (NSATU), te nove komande koja je dizajnirana da planira, koordiniše i organizuje bezbjednosnu pomoć. Vrhovni komandant savezničkih snaga za transformaciju (SACT), general Filip Lavinje, izvijestio je načelnike Generalštabova o vojnoj transformaciji Alijanse u skladu s NATO procesom planiranja odbrane (NDPP)- navodi se u saopšptenju.

Između ostalih tema, načelnici Generalštabova razgovarali su o pokretanju Zajedničkog centra za analizu, obuku i obrazovanje NATO-a i Ukrajine (JATEC), važnog stuba praktične saradnje, za identifikaciju i primjenu lekcija iz ruskog rata protiv Ukrajine i povećanje interoperabilnosti Ukrajine sa NATO-om.

Na Konferenciji je istaknuto da u godini kada Alijansa slavi svoju 75. godišnjicu, lideri NATO-a preduzimaju velike korake za dalje jačanje odvraćanja i odbrane, jačanje dugoročne podrške Ukrajini i produbljenje globalnog partnerstva.

Osim na MCC, Vojni komitet u format načelnika Generalštabova sastaje se i dva puta godišnje u Sjedištu NATO-a u Briselu.

Lazarević traži od Milatovića da potpiše odluku o razrješenju

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 20:53