Професорица Рајка Глушица / фото: Горан Шабан
06/03/2022 u 18:41 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Глушица: Група повлашћених професора за цитирање узела 363.330 еура

Професорима је враћена слобода да износе критичко мишење, финансијско стање се консолидује, а откривене су и неке сумњиве радње у ранијем периоду, казала је Глушица за "Дан"

Предсједница Управног одбора Универзитета Црне Горе (УЦГ) Рајка Глушица казала је за "Дан" да се стање на тој установи након годину дана мандата нове управе поправило. Како је истакла, професорима је враћена слобода да износе критичко мишење, финансијско стање се консолидује, а откривене су и неке сумњиве радње у ранијем периоду које су поједине професоре и факултете стављале у повољнији положај, па је једној мањој групи исплаћено 363.330 еура на име цитирања научних радова. Она је казала да је велики броj правилника и других нормативних аката коjи су доношени на УЦГ у претходном периоду миjењан или рађен са циљем да се "легално и легитимно" спроводи апсолутна власт на Универзитету.

– Поjединци су имали истовремено по четири функциjе, некад и по три мандата, или су убирали додатна финансиjска средства – објашњава Глушица.

Према њеним ријечима, УЦГ није пао на свјетским ранг-листама због лошијег квалитета образовања, него због тога што више не плаћају 16.000 еура годишње за вjештачко подизање рејтинга на Вебометрикс листи, која није ни релевантна.

– Након годину дана рада у УО УЦГ могу констатовати да се стање на УЦГ знатно поправило у више праваца. Наjприjе, промиjењена jе претходна матрице понашања и комуникациjе настала усљед концентрациjе моћи у рукама jедног човjека, враћена је аутономиjа и овлашћења организационим jединицама (поред другог и одлуком УО о већем финансиjском издваjању за универзитетске jединице) и осталим тиjелима и органима УЦГ. Отвореност и диjалог о свим проблемима и сарадњу у њиховом рjешавању, у складу са нормативним актима, нова управа jе понудила свим запосленима на Универзитету ради постизања што веће демократичности и праведности у одлучивању и дjеловању. Враћа се међусобно повjерење, слободно се износе ставови и критичко мишљење, како и приличи академскоj заjедници. Броjни проблеми се рjешаваjу договором са заинтересованим странама, без реваншизма и дискриминациjе – рекла је Глушица.

Финансиjска дисциплина веома присутна

Глушица истиче да је финансиjска дисциплина веома присутна на Универзитету, па jе у том смислу и очувана његова стабилност.

– Протекла година jе била година добрих пословних резултата Универзитета Црне Горе, коjи jе jош jедном потврдио своjу стабилну позициjу. На сjедници УО на коjоj jе усвоjен консолидовани финансиjски извjештаj за 2021. годину, коjа jе била отворена за jавност, закључено jе да су се у току претходне године пословне активности реализовале професионално, рационално и ефикасно, на шта указуjу мjерљиви показатељи успjешног пословања. Наравно, оно што у континуитету истичемо jесте да су за развоj науке неопходна улагања, што настоjимо да то истакнемо како кроз комуникациjу са надлежним адресама на државном нивоу, тако и са привредним партнерима. Ове године, по први пут, тражена буџетска средства за наредну финансиjску годину у цjелости су прихваћена од стране Владе. И поред тога, УЦГ предузима веома одлучне кораке да побољша своjу финансиjску ситуациjу, а jедан од њих jе оснивање привредног друштва "Униспектрум" и покретање проjеката коjима ће се научни и образовни потенциjал коjи наш универзитет има додатно искористити – каже Глушица.

Говорећи о накнадама за цитираност, она подјећа да је то био jедан од видова награђивања који се на УЦГ практиковао од 2019.

– Тачно jе да су износи за накнаде на име цитираности научних радова за период од три године, од кад су исплаћиване, били велики – 363.330 еура. Уочили смо да су награде за цитате добиjали углавном исти факултети и научници, а да jе наjвећи броj универзитетских jединица веома мало или нимало (седам ниjе имало ниjедну исплату по основу цитираности) добијао ову врсту награде. Иако настоjимо да на разне начине подржавамо и подстичемо научни рад на УЦГ, оваj вид награђивања сматрали смо проблематичним из више разлога. Наjкрупниjи jе таj што се овим приступом награђуjе већ награђени рад у континуитету дужи низ година. Из тог, али и других разлога, као што су неке потенциjалне злоупотребе, на сjедници УО од 15. фебруара ове године усвоjили смо нови правилник о поступку и условима вредновања и начину награђивања запослених за изузетан доринос развоjу и међународном позиционирању УЦГ, коjим jе укинуто награђивање по основу цитираности радова. Новим правилником jе уклоњена и дискриминациjа у погледу награђивања различитих научних дисциплина, jер су изjедначени услови награђивања за радове из природно-техничких и друштвено-хуманистичких наука – казала је Глушица.

Што се тиче пада црногорског универзитета на Вебометрикс ранг-листи, Глушица каже да се на њој рангирање обавља према упоредноj анализи података са саjтова Ahrefs, Alexa i Majestic по непознатом алгоритму. Позиционираност на та три саjта има пресудан утицаj на рангирање на Вебометриксу.

Дуг смањен на 394.000 еура

Глушица каже да су многи факултети измириле све текуће обавезе, али се прецизна информациjа може дати када се уради тромjесечни извjештаj за 2022. годину, до средине априла.

– Неизмирене обавезе свих организационих jединица УЦГ на краjу протекле године за 27 одсто су мање у односу на оне из 2020. Тада су неизмирене обавезе износиле 539.839,49 еура, а годину касниjе 394.146,35 еура, што jе, у краjњем, за 145.693,14 еура мање – истакла је Глушица.

– Нова управа УЦГ jе одлучила да укине претплату за ове саjтове jер jе сматрала да ниjе добро на вjештачки начин подизати своj реjтинг било гдjе, па ни на Вебометрикс листи. Укупни трошак за претплате на ове саjтове у 2019. и 2020. години износио jе готово 16.000 еура, прецизниjе 15.921,61 еуро, поред 1.352.99 за прва два мjесеца прошле године, након чега jе укинута претплата. Сем тога, Вебометрикс листа се у научном свиjету не узима као озбиљна, релевантна мjера квалитета научне институциjе, па jе и то био разлог смањеног интересовања за ову конкретну листу. Додаjмо податак да jе чак и у овом случаjу рангирања констатовано да jе УЦГ напредовао у jединоj битноj категориjи – екселентности, а коjа се тиче броjа обjављених радова. Дакле, Универзитет Црне Горе ниjе пао на Вебометрикс листи зато што jе лошиjе или мање радио у прошлоj години, него зато што ниjе плаћао високе претплате за присутност и позиционирање УЦГ на одређеним саjтовима. Не постоjи ниjедан озбиљан универзитет у свиjету коjи брине о свом рангирању на тоj листи. Просто, она ниjе релевантна. Међутим, претходно руководство jе користило ову листу као потврду успjешног рада, а у ствари то jе био привид плаћан, нажалост, озбиљном сумом новца – истиче Глушица.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 21:00