Gorcevic i Busardi / - MEP
01/02/2024 u 14:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gorčević sa Bušardijem: Saradnjom Crne Gore i UNHCRa do unapređenja stanja na polju migracija

Zahvalni smo Crnoj Gori za sve što čini na polju migracija i nastavićemo da vas podržavamo i zajedno sa vama radimo kako bismo unaprijedili stanje u ovoj oblasti, kazao je Bušardi

Crnogorske institucije su spremne da, zajedno sa UNHCR-om rade na jačanju kapaciteta u oblasti migracija i nastavku podrške migrantima, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević tokom današnjeg razgovora sa šefom Kancelarije UNHCR-a Žanom Ivom Bušardijem.

Gorčević je kazala da je u Crnoj Gori aktuelan tranzit migranata i da nadležne institucije rade na unapređenju postojećih i izgradnji dodatnih kapaciteta kako bi se pružio adekvatan odgovor na  veoma zahtjevnu situaciju na ovom polju.

- Crna Gora je prva ponudila utočište ukrajinskim izbjeglicama nakon ruske agresije na tu državu. Na taj način smo pokazali solidarnost i iskrenu želju da pomognemo ljudima kojima je ta pomoć neophodna, kazala je ministarka.

Ona je istakla da se, u okviru procesa evropske integracije, pitanje migracija tretira kroz poglavlje 24, koje je upravo u fokusu rada Vlade. Zahvalila je na snažnoj podršci UNHCR-a Crnoj Gori i izrazila otvorenost za intenziviranje komunikacije sa ciljem konkretizacije budućih koraka i akcija na ovom polju.

Bušardi je pozdravio prijem izbjeglica koje su usljed rata u Ukrajini pronašle utočište u Crnoj Gori i istakao da 6000 Ukrajinaca ima trenutni status privremene zaštite u Crnoj Gori. Iznio je očekivanje da će se taj status produžiti.

- Zahvalni smo Crnoj Gori za sve što čini na polju migracija i nastavićemo da vas podržavamo i zajedno sa vama radimo kako bismo unaprijedili stanje u ovoj oblasti, kazao je Bušardi, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

On je ukazao i na probleme apartida, naročito pripadnika romske i egipćanske populacije istakavši da je neophodno naći trajno rješenje za ovaj dio stanovništva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 12:10