Пријавили завидну имовину / - GRADONAčELNICI (DAN)
17/04/2022 u 13:35 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Градоначелници власници осам фирми, већина крије банковне рачуне

Фирме или удио у предузећима посједују Марко Царевић, Милосав Булатовић, Жељко Ћулафић, Душан Раичевић, Ник Ђељошај, Александар Дабовић и Жељко Комненовић

Предсједници црногорских општина пријавили су Агенцији за спречавање корупције (АСК) да, осим плата које ни у једном случају нијесу испод 1.000 еура, посједују завидну имовину, а седам њих и приватне фирме. Од 24 предсједника локалних управа 14 њих нијесу дали дозволу за контролу банковних рачуна.

Наjбогатиjи међу предсjедницима општина jе први човjек Будве Марко Бато Царевић коjи jе АСК приjавио да му jе плата у општини 1.567 еура, коjу иначе донира у хуманитарне сврхе. На његово име се води више парцела земљишта, тачниjе 42, аутомобил "мерцедес", акциjе у Будванскоj ривиjери и 10.000 еура кеша. Ипак, на његову фирму "Царинвест" води се чак 107 некретнина, коjе се налазе у Будви, Котору, Никшићу и на Златибору. Међу тим некретнинама су седам пословних простора, три стана у Будви и jедан на Златибору, а остало су друге разне некретнине, почев од ливада, њива, воћњака и винограда, до оних за коjе ниjе наведена тачна намjена већ су приjављени под ставком "остало". Такође, на "Царинвест" је регистровано и 61 возило. Први човjек Будве ниjе дао сагласност за контролу рачуна у банкама.

Предсједник Општине Колашин Милосав Булатовић је осим плате од 1.100 еура пријавио и кућу од 160 квадрата на његово име и удио у више некретнина стечених наследством.

Он је стопроцентни власник фирме "Еко-Владош" и 25 одсто предузећа "Пеjтон-Пек". На фирму "Еко-Владош" се воде пословни простор од 48 плус 135 квадрата у Колашину, стан од 49 квадрата у Подгорици, као и два возила. Булатовић је дао сагласност за увид у рачуне.

Предсjедник Општине Андриjевица Жељко Ћулафић је приjавио АСК да му jе плата 1.018 еура, посjедуjе пословни простор од 27 и стан од 44 квадрата, као и шест аутомобила. Он jе власник фирме Карамела, и ниjе дао дозволу да му се контролишу банковни рачуни.

Први човjек Општине Бар Душан Раичевић има плату од 1.161 еуро, власник jе двособног стана, три возила и трећине фирме "Promadura Floors". Он ниjе дао дозволу да му се контролишу банковни рачуни.

Његов колега из Тузи Ник Ђељошај власник је фирме "MDS Network" и није дао сагласност за контролу рачуна. Пријавио је да му је плата 1.176 еура, а да од консултантских услуга мјесечно приходује додатних 3.850 еура. На његово име се воде три стана, једна кућа и један плац, док са супругом Аном има уштеђевину од преко 140.000 еура.

Тренутни предсједник Општине Улцињ Александар Дабовић има плату од 1.168 еура, док његова супруга Ђина ради за британску амбасаду за 1.929 еура. Дабовић је власник фирме "Anno Domini Architect", а он и његова супруга посједују два возила, као и кућу, воћњак и шуму. Отплаћују преко 40.000 еура зајмова и дали су сагласност за контролу рачуна.

Ђурашковић није пријавио зараду

Градоначелник Престонице Цетиње Никола Ђурашковић није приојавио колика му је градоначелничка плата, али је лани као одборник имао приход од 150 еура, савјетник у Министарству економског развоjа 520 и у Социјалдемократској партији 400. На његово име се води стан од 112 квадрата, кредит од 50.000 и није дао сагласност за контролу рачуна.

Предсjедници Општине Гусиње Анели Чекић плата jе 1.123 еура, а од имовине приjавила jе 15.000 еура уштеђевине, акциjе у осам фирми и ниjе дала дозволу за контролу банковних рачуна. Њеној колегиници из Даниловграда Зорици Ковачевић плата је 1.456 еура, а од имовине има стан од 51 квадрата и гаражу од 14. Ковачевић је власница аутомобила "рено", уштеђевине од 5.500 еура и дала је дозволу за контролу банковних рачуна.

Предсједник Херцег Новог Стеван Катић има плату од 1.176 еура, а прошле године је зарадио око 18.000 еура од самосталне дјелатности. Он је дао сагласност за контролу рачуна, а пријавио је да отплаћује кредит од 118.000 еура, те да је власник стана од 95 квадрата. Катић има акције у четири предузећа

Предсjедник Општине Биjело Поље Петар Смоловић има мjесечну зараду од 1.200 еура, а приjавио jе да од некретнина посjедуjе два плаца, обjекат у изградњи од 350 квадрата, а продао је стан коjи jе раниjе посjедовао. Смоловић ниjе дозволио увид у банковне рачуне, а приjавио jе да jе власник три комада оружjа и да отплаћуjе кредит од 110.000 еура.

Актуелни предсjедник Општине Беране Тихомир Богавац мjесечно приходуjе 1.094 еура, приjавио jе да посjедуjе двиjе куће коjе су на његово име, као и већи броj парцела шума, ливада, воћњака и њива, као и три возила и дао jе сагласност за контролу банковних рачуна.

Бајагић власник и сувласник 79 непокретности

Први човјек Плужина Миjушко Баjагић пријавио је да је власник или сувласник 79 непокретности, од којих су 1/1 на његово име четири стана од 35, 106, те да од 100 квадрата, као и три пословна простора од 106, и два од по 23 квадрата. Он посједује акције у 12 предузећа, отплаћује 70.000 еура кредита и није дао сагласност за контролу рачуна.

Његов колега из Пљеваља Раjко Ковачевић није пријавио колика му је плата, али је навео да се на његово име води стан од 71 квадрата, као и половина куће и неколико парцела земље, док је његова супруга Биљана власница викендице од 156 квадрата. Ковачевић није дао сагласност за увид у рачуне, посједује акције у шест предузећа, и отплаћује преко 53.000 еура зајмова.

Градоначелник Подгорице Иван Вуковић има плату од 1.400 еура, а од предавања на Факултету политичких наука додатних од 250 до 370, зависно од мјесеца. На његово име се води стан од 59 квадрата, акције у два предузећа, отплаћује станбени кредит од 60.000 и није дао увид у банковне рачуне. Први човјек Рожаја Рахман Хусовић такође није дао сагласност за контролу рачуна, а пријавио је да му је плата 1.371 еуро и да посједује кућу од 2645 квадрата, два плаца од 520 и 350 квадрата, као и аутомобил "мерцедес".

Први човјек Жабљака Веселин Вукићевић пријавио је плату од 1.210 еура, а од имовине има два стана од 69 и 37 квадрата, док се на име његове супруге Радмиле стамбена јединица од 53 метра квадратна и плац од 578 квадрата. Вукићевићи имају по ауто, а отплаћују три кредита у укупном износу од 46.000 еура и дали су дозволу за контролу банковних рачуна.

Предсједник Општине Тиват Жељко Комненовић, осим плате од 1.267 еура, пријавио је да посједује стан од 70 квадрата, два аутомобила, ловачки карабин, као и 3,83 одсто предузећа "Српска кућа". Он није дао сагласност за увид у банковне рачуне, а пријавио је да отплаћује кредит од 51.000 еура.

Ковачевић ради и за ЕПЦГ

Први човјек Котора Владимир Jокић само је пријавио плату од 1.136 еура и није дао сагласност да му АСК контролише банковне рачуне.

Његов колега из Никшића Марко Ковачевић има плату од 1.206 еура, а додатних 450 прима као члан Комисиjе за инвестициjе у енергетски сектор Електропривреде Црне Горе. Осим аутомобила "рено", Ковачевић није пријавио никакву имовину и није дао сагласност за контролу рачуна.

Предсједник Општине Петњица Самир Аговић има плату од 1.149 еура, а прошле године је зарадио 4.000 од привредне дјелатности. Од имовине је пријавио да је купио стан од 74, а наслиједио кућу од 108 квадрата, као и више парцела земље различитих намјена. Аговић посједује аутомобил "голф 5", пиштољ, акције у Југоптеролу и Улцињској ривијери, а дао је сагласност за контролу рачуна.

Његов колега из Плава Нихад Цановић има плату од 1.008 еура, посједује аутомобил "ауди", уштеђевину од 10.000 еура и дао је сагласност за контролу банковних рачуна.

Његовом колеги из Шавника Југославу Јакићу плата је 1.069 еура, а посједује стан од 73 квадрата, аутомобил "мерцедес", два комада оружја, са супругом Јеленом отплаћује кредит од 26.000 еура и дао је сагласност за контролу рачуна.

За најмлађег предсједника општине Веска Делића из Мојковца још увијек није објаљен имовински извјештај,.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:11