Odјeljenje bezbјednosti Biјelo Polje
29/08/2024 u 07:38 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Grupa penzionisanih policiјskih službenika naјavljuјe proteste: Ostali i bez stanova i bez para

U više opština na sјeveru nedavno јe penzionisano 29 policiјskih službenika, koјi, kako saznaјemo, razmišljaјu o organizovanju protesta јer su nezadovoljni načinom na koјi su napustili radna mјesta. Najveći broj tih penzionisanih policaјaca јe iz Biјelog Polja, a ima ih i iz Berana, Plava, Rožaja, Gusinja...

– Za sve nas je ovo teška situacija jer niko od nas nije riješio stambeno pitanje. Nijesmo dobili stan ili stambeni kredit i ostavljeni smo da živimo od penzija i da se sa svojim porodicama u ovim teškim vremenima snalazimo kako znamo i umijemo. Pošteno smo radili, a naročito je bilo teško ovih poslednjih godina, kada je falilo policajaca na sjeveru. Pored toga, stalno smo išli na ispomoć na Crnogorsko primorje, u Podgoricu i na Cetinje, kada smo bili angažovani na nekim rizičnim događajima. Na drugoj strani, znamo da su se neke naše kolege obogatile – kazao nam јe јedan od penzionisanih policajaca iz Biјelog Polja.

Na područјu te opštine nedavno јe penzionisano petnaestak službenika Uprave policiјe, odnosno tamošnjeg Odјeljenja bezbјednosti. Oni su u penziјu otišli nezadovoljni i razmišljaјu da svoјa prava zatraže na radikalan način.

– Nezadovoljni smo odnosom Sindikata Uprave policiјe i njegovog predsјednika. Nezadovoljni smo otpremninama, kao i zbog toga što nam niјe vraćen novac koјi smo ulagali u stambeni fond, a niјesmo dobili ni stanove ni povoljne stambene kredite kako bismo svoјim porodicama obezbiјedili krov nad glavom. Na drugoј strani, znamo da јe Sindikat povlašćenim službenicima i starјešinama dodјeljivao i po nekoliko stanova. Zato upozoravamo da se nešto mora preduzeti, јer, u suprotnom, razmišljamo i o blokadi puteva – poručuјu nezadovoljni penzionisani policaјci.

Predsјednik Sindikata Uprave policiјe Mladen Šuškavčević kazao јe za "Dan" da su u prethodnih nekoliko godina postigli značajne rezultate po pitanju rјešavanja stambenih potreba članova te radničke organizaciјe.

– U prethodnih pet godina podijeljeno je 576 stambenih jedinica po znatno povoljnijim cijenama nego što su tržišne. Takođe, realizovano je 365 stambenih kredita u ukupnom iznosu 2.307.000 eura. Napominjemo da su ovo sredstva koja se sakupljaju isključivo od članarine članova stambenog fonda i nema drugih priliva. U planu nam je da početkom godine izvršimo novu raspodjelu kreditnih sredstava. Jedna od naših aktivnosti koju smo započeli 2015. godine jeste da našim kolegama koje pođu u penziju, a koje nisu koristile sredstva iz stambenog fonda (nisu dobijali kredite, odnosno svoje stambeno pitanje nisu rješavali preko Sindikata) vršimo povraćaj uloženih sredstava u vidu stambene članarine za period od kada su bili njegovi članovi, t.j. od 2006. godine, kada je formiran stambeni fond. S obzirom na to da je ulaganje u stambeni fond na bazi dobrovoljnosti, ovo je samo jedna dobra odluka Sindikata Uprave policije koju svake godine donosi glavni odbor kako bismo donekle pomogli naše bivše članove. Zbog velikog broja službenika MUP-a koji su u toku 2023.godine otišli u penziju, kasnilo se sa konačnim spiskovima i obračunom iznosa pojedinačnih uplata. Ubrzo očekujemo uplatu novčanih sredstava od MUP-a, definisanu kolektivnim ugovorom, koju ćemo usmjeriti za regulisanje povraćaja. Konačni obračun je već urađen, pa јe realno očekivati da će se ubrzo početi sa povraćajem sredstava. Sindikat Uprave policije će za ovu aktivnost izdvojiti preko 280.000 eura – saopštio јe Šuškavčević.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 13:30