/ - FOTO: MILENA GVOZDENOVIć (TVCG - PRINTSKRIN)
30/11/2023 u 08:45 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gvozdenović: Bojkot popisa najgora opcija, očit nedostatak povjerenja

Kako je rekla, važnije je da imamo dobar ambijent i da imamo koncenzus kad je popis u pitanju, te da je upravo taj ambijent bitniji od datuma

Najgora opcija za našu državu je da se popis stanovništva bojkotuje, pa bi bilo dobro da se on održi 3. decembra, iako je očit nedostatak povjerenja između političkih aktera, istakla je programska direktorica Centra za demokratsku tranziciju Milena Gvozdenović, prenosi portal RTCG.

 Najgora opcija za našu državu je da se popis stanovništva bojkotuje, pa bi bilo dobro da se on održi 3. decembra, iako je očit nedostatak povjerenja između političkih aktera, istakla je programska direktorica Centra za demokratsku tranziciju Milena Gvozdenović.

Ona je gostujući u Jutranjem programu Teklevizije Crne Gore jutros kazala da je popis u Crnoj Gori ispolitizovano pitanje.

- Tako je bilo i ostalo je tako. Prije mjesec je situacija bila loša i podržavli smo dijalog vlasti i opozicije i priznalo se da postoje propusti i prostor za unapređenje i tako smo došli do sporazuma, dogovoreno je parlamentarno tijelo da prati popise i dijelili smo utisak da stvari idu kako treba, ali sada vidimo da nije baš tako - kazala je Gvozdenović.

Rekla je da CDT nije učestvovao u dijalogu pa ne mogu znati detalje niti donositi sud o njima.

- Ipak, dobro je da je napravljen novi dogovor, jer je najgora opcija za našu zemlju da se bojkotuje potpis. Ne samo zbog kvaliteta podataka nego i zbog cjelokupne atmosfere, jer se stvara jedna trauma koja nas je dugo pratila - istakla je Gvozdenović.

Kako je rekla, važnije je da imamo dobar ambijent i da imamo koncenzus kad je popis u pitanju, te da je upravo taj ambijent bitniji od datuma.

- Građani treba mirno i bez konfuzije da se popišu - kategorična je Gvozdenović.

Govoreći o tome da nije formiran odbor za sveukupnu izbornu reformu, ona je istakla da to šalje poruku kojom nijesu u CDT-u zadovoljni dok ne vide namjeru da se izborna reforma sprovede.

- Vidjeli smo da ovo nije prioritet ni predsjednika države, ni predsjednika Vlade, pa smo se upitali da li su nebitne teme depolitizacije izborne administracije i onoga što su i oni sami navodili prije izbora. Kada dobijete mandat treba da krenete od načina na koji vas biraju građani. Poziv je da se formira odbor za izbornu reformu je na čekanju, a imamo pravo da sumnjamo dok se ne desi izborna reforma - kategorična je Gvozdenović.

Rekla je da je jasno da političke partije ne žele da se odreknu monoplola koje imaju u izbornom procesu, ali, kako ocjenjuje, “za dobar rezultat treba imati dobar izborni program i glasove birača”.

- Umjesto manipulacija je bolje da se energija uloži u fer i demokratska pravila igre. Može da se povede razgovor kao što je to slučaj bio o popisu gdje ipak ima razgovora između vlasti i opozicije što ranije nije bio slučaj -  navela je Gvozdenović.

Govoreći o stranom uticaju u našoj državi, ona je ocijenila da su ti uticaji maligni, jer nemamo mehanizme, strategije i institucije koje bi se bavile ovim temama.

- Političari se prave da problem ne vide i da ne postoji. Miješanje drugih država postoji i to otvoreni uplivi, kao i dezinformacije i mi smo u nekoliko izbornih ciklusa vidjeli da se prelaze granice zdravog ukusa. To je pokazalo da imamo jak i razgranat dezinformacioni sistem - ističe Gvozdenović.

Kaže da je jasno miješanje države Srbije u pitanja koja ih se ne tiču i ne smiju ih se ticati.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 10:35