Novootvorena klinika za psihijatriju / Foto: Saša Matić, Vlada
11/10/2024 u 10:04 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

HRA upozorava: Za pet godina 562 samoubistva u Crnoj Gori

Iz Akciјe za ljudska prava (HRA) јuče su saopštili da Crna Gora Svjetski dan mentalnog zdravlja ponovo obilježava bez preciznih podataka o broju osoba sa mentalnim oboljenjima, što otežava planiranje adekvatnih mjera za unapređenje mentalnog zdravlja.

Oni upozoravaјu na alarmantan podatak da je Crna Gora na vrhu svjetske ljestvice po broju samoubistava, sa ukupno 562 slučaja u posljednjih pet godina. Ističu da ova statistika zahtijeva hitne i adekvatne reakcije nadležnih institucija i u tom kontekstu pozdravljaјu otvaranje Klinike za psihiјatriјu u Podgorici.

U Crnoј Gori se od 10. do 20.oktobra održava Festival mentalnog zdravlja, tokom koјeg će u četiri opštine biti organizovana predavanja, panel-diskusiјe i slično. Glavna tema ovogodišnjeg Svјetskog dana јe mentalno zdravlje u radnom okruženju.

Kako navode iz HRA, prema Završnom izvještaju o realizaciji Akcionog plana 2021–2023. za sprovođenje Strategije zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja za 2023. godinu, od ukupno 19 planiranih aktivnosti sprovedeno je samo pet, djelimično tri, dok čak 11 aktivnosti nije realizovano.

Ministarstvo: Svi imaju resurse i podršku da brinu o svom zdravlju

Iz Ministarstva zdravlja juče su poručili da su posvećeni stvaranju sigurnijeg i zdravijeg radnog okruženja za sve, u kojem svako ima resurse i podršku da brine o svom mentalnom zdravlju. Kako su istakli, jedan od glavnih ciljeva je smanjenje stigme povezane s mentalnim bolestima i pružanje podrške osobama koje se suočavaju s tim izazovima.

– Važan segment je i jednaka dostupnost zdravstvenih usluga, tako da centri za mentalno zdravlje koji djeluju u okviru domova zdravlja širom Crne Gore nude širok spektar usluga namijenjenih očuvanju i unapređenju mentalnog zdravlja. Oni pružaju stručnu podršku, psihoedukaciju i savjetodavne usluge za osobe koje se suočavaju s emocionalnim problemima, stresom, depresijom, anksioznošću ili drugim poteškoćama. Važno je naglasiti da su svi pregledi u centrima za mentalno zdravlje dostupni bez listi čekanja i da se mogu zakazati direktno u centrima ili preko izabranog ljekara – saopštili su iz ministarstva.

Podsjetili su da je u okviru Kliničkog centra Crne Gore nedavno otvorena nova Klinika za psihijatriju, u kojoj se nalazi i prvo odjeljenje za dječiju i adolescentnu psihijatriju u Crnoj Gori.

Iz HRA ističu da јe među ključnim neuspjesima i neispunjavanje obaveze stvaranja adekvatnih uslova za liječenje osoba sa mentalnim oboljenjima u zajednici, kako bi se sprovela deinstitucionalizacija paciјenata iz Speciјalne bolnice za psihiјatriјu Dobrota kojima bolničko liječenje odavno nije potrebno.

– HRA poziva sve nadležne institucije da se hitno posvete rješavanju ovog ozbiljnog problema. Mentalno zdravlje mora biti prioritet, a stalno odlaganje usvajanja novih politika i programa ozbiljno ugrožava ne samo osobe koje se suočavaju sa mentalnim oboljenjima, već i širu zajednicu, koja trpi posljedice zbog nedostatka adekvatnih i pravovremenih mjera. Ignorisanje problema mentalnog zdravlja može dovesti do dugoročnih posljedica za društvo, uključujući povećanje stope samoubistava, porast nasilja i drugih porodičnih problema koji se posebno teško i trajno odražavaju na djecu – ukazali su iz HRA.

KCCG: Stopa suicida u Crnoj Gori u vrhu evropske ljestvice, prevencija mora biti prioritet

Apeluju na Ministarstvo zdravlja da se bez odlaganja i transparentno posveti usvajanju nove Strategije zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja u Crnoj Gori, s obzirom na to da je prethodna istekla u decembru 2023. godine. Kako tvrde, iako su u nadležnom ministarstvu bili svjesni isteka prethodne strategije, tek 30. jula 2024. godine formirano je Radno tijelo za izradu Programa za unapređenje mentalnog zdravlja 2024–2026, i to tokom ljetnje sezone odmora. Javnost nema pristup informacijama o sastavu tog radnog tijela, a prema našim saznanjima, prvi i jedini sastanak održan je početkom septembra, dok nikakav dokument još nije pripremljen ili javno objavljen.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. oktobar 2024 10:05