MORBILI / - FOTO: IJZ
03/09/2024 u 15:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

IJZ: Epidemija morbila prijavljena u Rožajama, raste rizik od naglog širenja malih boginja

Tokom prethodna tri dana registrovana su dva nova slučaja obolijevanja od morbila, čime je broj ukupno registrovanih slučajeva u Crnoj Gori, tokom posljednjih pet mjeseci porastao na 23.

- Od dva novoregistrovana slučaja, jedan je registovan u Rožajama, a drugi u Budvi. Slučaj obolijevanja u Rožajama je epidemiološki povezan sa prethodno registrovanim slučajem u toj opštini, čime se stekao uslov za prijavu epidemije i u Rožajama, pored već aktuelnih epidemija u Budvi i Podgorici. Epidemiološko povezivanje slučajeva dokazuje da je uspostavljena lokalna transmisija virusa, i da se epidemiološka situacija usložnjava, tj. raste rizik od naglog širenja morbila. Svi do sada registrovani slučajevi u Crnoj Gori su laboratorijski potvrđeni (na osnovu PCR testa i/ili serološkog testa - prisustva specifičnih antitijela na morbile)- saopšteno je iz IJZ-a.

image

MORBILI

- FOTO: IJZ

Sa početkom nove školske godine, rizik od daljeg širenja morbila dodatno raste. IJZCG u kontinuitetu poziva roditelje da iskoriste redovne i dodatne termine za vakcinaciju (koje određeni domovi zdravlja organizuju vikendom), da vakcinišu djecu bez odlaganja, a da nevakcinisanu djecu ne šalju u kolektive (predškolske i školske ustanove, igraonice, rođendaonice, sportsko-rekreativne objekte, izlete, ekskurzije...).

Udruženje pedijatara: Spriječimo širenje morbila, vakcinacija je ključ za zdravlje naše djece

- Vakcinacija je najbolja zaštita od morbila! Vakcina je bezbjedna i djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine. Potpuna vakcinacija podrazumijeva primanje dvije doze vakcine, pri čemu u redovnim okolnostima prvu dozu treba dati što prije nakon navršenih godinu dana života, a drugu prilikom sistematskih pregleda pred polazak u školu- naglašavaju iz IJZ-a.

Nadležne higijensko-epidemiološke službe (HES) u određenim opštinama mogu dati preporuku da djeca minimum mjesec dana nakon primanja prve doze prime i drugu dozu MMR vakcine (bez čekanja sistematskog pregleda pri polasku u školu).

- Takođe, ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, može se preporučiti primanje prve doze vakcine već u uzrastu od 6 do 12 mjeseci. Osobama koje nisu potpuno vakcinisane ili nemaju dokaz da su preležale morbile ne preporučuje se putovanje u oblasti sa registrovanim slučajevima obolijevanja u zemlji i inostranstvu. Više informacija o morbilima, preporukama i obuhvatima vakcinacijom možete pronaći na: www.ijzcg.me/morbili - navode saopštenjem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 10:18