Institut za javno zdravlje Crne Gore / -
28/03/2024 u 12:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

IJZCG: Dodatni termini za vakcinaciju protiv HPV infekcije

Institut za javno zdravlje Crne Gore zajedno sa domovima zdravlja pokreće kampanju HPV vakcinacije u dodatnim terminima tokom naredne četiri sedmice.

S obzirom da se smanjuje učestalost respiratornih infekcija i da je vrijeme sistematskih pregleda, odlično je vrijeme da se dodatno promoviše i učini pristupačnijom HPV vakcinacija., saopštili su iz Instituta za javno zdravlje.

- Na vakcinaciju se pozivaju prije svega djevojčice i dječaci uzrasta od 9 do 18 godina jer je u ovom uzrastu vakcinacija najdjelotvornija i postižu se izuzetno dobri rezultati u prevenciji raka grlića materice, genitalnih bradavica, a smanjuje se i rizik od raka anusa, raka penisa, raka vagine i vulve, kao i raka usne duplje i ždrijela - navodi se u pozivu Insituta.

U svim uzrastima od 9 do 20 godina aplikuje se jedna doza vakcine, a državni sistem zdravstva za sada u potpunosti pokriva troškove ove vakcinacije i potrebno je da svi kojima se to nudi iskoriste priliku i vakcinišu se. Nakon ovog perioda vakcine će biti preusmjeravane ka gradovima i uzrasnim grupama gdje je veće interesovanje, pojašnjavaju iz IJZCG.

- Vakcina je visoko bezbjedna, veoma djelotvorna i pruža dugotrajnu zaštitu - ukazuju iz Zavoda. 

 

Vakcinacija će se obavljati u sljedećim terminima:

image

Dodatni termini za vakcinacije po gradovima

- IJZCG
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:39