/ - ФОТО: принтскрин/ТВЦГ
03/10/2021 u 17:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Инфициране труднице у двоструком страху од порођаjа

Од почетка пандемиjе у породилишту КЦЦГ рођено jе око 3.000 беба, од тога jе само jедна беба била Ковид позитивна

Од почетка пандемиjе, у породилишту Клиничког центра порођено jе 66 ковид позитивних трудница, од коjих су двиjе нажалост преминуле. На гинеколошко-акушерскоj клиници спроводе се мjере како би ковид позитивне труднице биле изоловане, а препоручуjе се да бебе доjе уз поштовање мjера заштите

Мjесто гдjе почиње живот и гдjе се чуjе наjљепша музика за уши ниjе постеђено од коронавируса. Ово jе порођаjна сала намиjењена искључиво трудницама коjе су позитивне на ковид19.

"Постоjи посебна приjемна амбуланта гдjе се ради приjем трудница, уколико постоjи приjем он се наjави, оне се порађаjу овдjе у посебноj ковид сали и наравно након порођаjа иду на акушерско одjељење гдjе имаjу посебне собе за изолациjу", казао jе директор Гинеколошко-акушерске клинике Срђан Медан, пише портал РТЦГ.

Ковид собе за породиље данас су празне. Међутим од почетка пандемиjе порођено jе 66 ковид позитивних трудница коjе су већином невакцинисане. Двиjе породиље су због погоршања стања усљед упале плућа преминуле.

"Наjтрагичниjе jе то када млада здрава особа изгуби битку гдjе сви очекуjу успjех и деси се нешто сасвим друго", истакао jе Медан.

Код трудница коjе су у двоструком страху од порођаjа и коронавируса значаjна jе улога бабице коjа jе одређена за приjем ковид позитивне пациjенткиње.

"Врло jе битна психичка припрема пациjенткиње, уколико jе некако уплашена због ситуациjе, тако да jе бабица ту да jе психички припреми за порођаj, као да jе то нешто наjнормалниjе", казала jе бабица Маjа Шћепановић.

Од почетка пандемиjе у породилишту КЦЦГ рођено jе око 3.000 беба, од тога jе само jедна беба била Ковид позитивна.

Ковид позитивна породиља одлучуjе да ли ће беба боравити са њом у изолационоj соби након порођаjа.

"Страхови жена да ли доjити или не ту су оне наjвише уплашене. Да, жена треба да доjи, наравно са маском на лицу и са рукавицама, и пожељно jе, према ставовима, да се након 12 мjесци вакцинишу, нарочито оне са комордитетима.

Навикли да jе све дио њиховог посла и лиjепе и оне мање лиjепе ствари, када jе добар осjећаj на краjу смjене све се лоше заборави.

"Кад све прође како треба и кад видим да jе беба здрава кад jе ставим маjци на груди jе наjљепси догадjаj коjи се мозе догодити", закључила jе бабица Шћепановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 02:29