Vuković
31/07/2024 u 17:59 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Informaciјe o zaposlenima u јavnoј upravi pod velom taјne: Ne daјu podatke koliko mјesečno zapošljavaјu

Ministarstvo finansija već pola godine odbija da Akciji za socijalnu pravdu (ASP) dostavlja podatke o broju zaposlenih na mjesečnom nivou.

Ova nevladina organizacija tokom prošle i pretprošle godine, redovno je dobijala te informacije, s jasnim tabelarnim prikazom zaposlenih po pojedinim organima uprave, državnim organima, ustanovama i drugim budžetskim jedinicama.

Na taj način je bio moguć monitoring praćenja rasta ili smanjenja zaposlenosti na nivou preglomazne centralne administracije, a po pojedinačnim budžetskim potrošačkim jedinicama, kazali su za "Dan" iz ASP-a i ukazali na to kako јe resor pod vođstvom ministra Novice Vukovića ubjedljivo najnetransprentniji u odnosu na ranije prethodnike, te da je sakrivanje informacija uglavnom "crvena lampica" da se od javnosti žele tajiti podaci o stvarnoj zaposlenosti.

U zemlji sa oko 620 hiljada stanovnika, u proteklom mjesecu je centralna administracija "nosila" 46.489 zaposlenih, koji dobijaju zarade iz centralnog trezora, dok je na nivou lokalne uprave još 7.195 uposlenih, pa je to ukupno 53.684 zaposlenih, zvanična je statistika. Međutim, ova brojka ne uključuje zaposlene iz državnih i lokalnih preduzeća, koji su dio ukupnog javnog sektora u zemlji.

U ASP-u ukazuju da su stvarne brojke o zaposlenjima realno i veće jer se mnogi partijski, nepotistički ili interesno povezani, često angažuju po osnovu ugovora o djelu, ugovora o povremenim poslovima ili ugovora o konsultantskim poslovima, što su vidovi prikrivenih zaposlenja, a onda se u nekom času prebace u regularan radni odnos u javnoj administraciji.

Generalni sekretarijat i ministarstva, na centralnom nivou, proteklog mjeseca, imali su 3.379 zaposlenih, a u međuvremenu je došlo do rekonstrukcije Vlade i uvećanja broja resora, što će neminovno voditi i većem broju uposlenih.

Organi u sastavu ministarstava obuhvatali su 11.446 uposlenih, pravosudni sistem 2.113 zaposlenih, prosvjeta i nauka 17.716, zdravstvo 10.331 uposlenih, fondovi i zavodi 757 uposlenih, a ostalo 747 zaposlenih.

Fiskalna strategija bez jasnog plana

Na javnoj raspravi je trenutno Nacrt Fiskalne strategije Crne Gore za period 2024–2027. godine, koji u dijelu reforme sistema zarada, ukazuje da je njen cilj utvrđivanje koeficijenata složenosti poslova na pravedan način i uz primjenu najboljih praksi u zemljama Evropske unije.

– S obzirom na složenost problema, rješavanju se mora pristupiti na sistemski način i donijeti mjere kojima će se smanjiti razlike i nelogičnosti u sistemu zarada, doprinijeti optimizaciji procesa i racionalizaciji broja zaposlenih u javnoj upravi i u konačnom, doprinijeti povećanju ekonomskog rasta – navodi se u nacrtu ovog dokumenta.

Ipak, dokument ne nudi prikaz viška zaposlenih u javnoj upravi i načina rješavanja tog pitanja, potenciraju u Akciji za socijalnu pravdu, koja će narednih dana uputiti svoje komentare na Nacrt Fiskalne strategije.

U odnosu na lokalne samouprave, u organima i službama lokalne samouprave je proteklog mjeseca bilo 5.545 zaposlenih, a u lokalnim ustanovama i organizacijama 1.650 uposlenih. U odnosu na ukupnu brojku od 7.195 zaposlenih, na Glavni grad Podgoricu, u kojem će za dva mjeseca biti održani lokalni izbori, prikazuje se 1.129 uposlenih.

Na šokantnom drugom mjestu je Budva sa 729 zaposlenih, a poslije nje Nikšić sa 676 uposlenih, iako ovaj grad ima 66,7 hiljada stanovnika, za razliku od metropole crnogorskog turizma, gdje je krajem prošle godine bilo 26,6 hiljada stanovnika, odnosno dva i po puta manje. Najmanje je uposlenih u Šavniku sa 48 zaposlena, pa u Petnjici 53 uposlena, dok je na Žabljaku 74 zaposlenih, a u Plužinama 78 zaposlenih...

Naјavljeno povećanje zarada i nova zapošljavanja u Glavnom gradu

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 08:06