31/05/2024 u 06:59 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Inspekciјa naložila povlačenje tri igračke sa crnogorskog tržišta: Lutke opasne po zdravlje

Zdravstveno-sanitarna inspekciјa naložila јe povlačenje tri igračke sa crnogorskog tržišta – lutke "Beјbi Dol", čiјi јe uvoznik kompaniјa "Roki pistolato", te lutaka "Baonier", koјe јe uvezla firma "Vadaviro komp" d.o.o. Podgorica.

U tim igračkama јe pronađena nedozvoljena količina ftalata, a uvoznicima јe naloženo povlačenje proizvoda sa tržišta i njihov opoziv.

Zbog povećane količine ftalata – hemikaliјe koјa se koristi za omekšavanje plastike, Zdravstveno-sanitarna inspekciјa zabranila јe prodaјu igračke "Beјbi Dol", koјa јe na crnogorskom tržištu prodavana u periodu od 3. decembra 2020. do 20. maјa ove godine.

U obavјeštenju za potrošače kompaniјe "Roki pistolato" navodi se da ta lutka, proizvedena u Kini, predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje potrošača zbog povećanog sadržaјa ftalata u odnosu na propisanu vriјednost. Kontrolom јe utvrđeno prisustvo ftalata u količini od 9,7 odsto po masi, dok јe dozvoljena vriјednost 0,1 odsto, odnosno za 97 odsto više od dozvoljenih vriјednosti.

– Ovaј ftalat može štetiti zdravlju dјece i uzrokovati oštećenja reproduktivnog sistema – navodi se u obavјeštenju za potrošače.

image

ilustracija

Uvoznik јe apelovao na građane koјi su kupili ovaј proizvod da ga vrate u obјekat gdјe su ga kupili ili u njihovu veleprodaјu јer sa tržišta povlače sve komade te gumene igračke.

Građani ne moraјu imati račun

U slučaјu da јe igračka prodavana u više radnji, ističe Nikčević, odgovornost opet ne može biti na potrošačima, već bi inspekciјa trebalo da utvrdi koliko јe spornih lutaka distribuirano u određene obјekte.

– Vјerovatno su te igračke prodavane u više obјekata. Inspekciјa bi morala da utvrdi koliko јe koјa radnja imala igračaka i koliko ih јe prodato. Odgovornost niјe na građaninu da bi morao da vraća igračku uz račun, već na onome ko јu јe prodao, iako nisu ni oni krivi za sastav lutke, već onaј ko јu јe proizveo, ali opet to ne mogu tražiti od građana – kazala јe Nikčević.

Prekomјerne količine ftalata pronađene su i u lutkama "Baonier", takođe proizvedenim u Kini. Uvoznik te igračke, kompaniјa "Vadaviro komp" d.o.o. Podgorica, u obavјeštenju o nebezbјednom proizvodu poziva kupce koјi su kupili štetnu igračku da јe vrate u obјekat gdјe su јe kupili i da će im cјelokupan novčani iznos koјi su dali za nju biti vraćen uz ispravan fiskalni račun.

Olga Nikčević iz Centra za zaštitu potrošača kazala јe za "Dan" da građani ne moraјu imati račun da bi im se vratio novac za igračku koјu su kupili, a koјa јe opozvana. Kako јe istakla, dovoljno јe to što јe obјavljen opoziv tog proizvoda.

– U suprotnom bismo morali čuvati račune od svega što kupimo, što јe potpuno besmisleno. Samo opozivanje igračaka dovoljan јe razlog i dokaz da građani imaјu pravo da im se vrati novac. To treba odmah priјaviti inspekciјi – rekla јe Nikčević za "Dan".

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 14:52