Представљање истраживања / - Ивона Дробњак
29/11/2021 u 11:21 h
Ivona Drobnjak, Blaženka GolubovićIvona Drobnjak, Blaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Истраживање ЦГО и Дамара: Грађани највише вјерују Спајићу

Када је у питању Маршалов план, истраживање је показало да у његово остваривање вјерује 41,1 одсто грађана

Центар за грађанско образовање (ЦГО) и агенциjа Дамар представљају налазе тематског истраживања у оквиру заjедничке инициjативе ЦГ пулс, у чиjем jе фокусу била годишњица рада Владе.

Перцепциjа у коjем правцу се Црна Гора креће? Скоро половина грађана, 49,2, сматра да се Црна Гора креће у погрешном правцу, док преко 30 одсто мисли да jе правац добар. Истраживање је показало да се мањине осjећаjу изоловано.

- На jедноj страни имамо мањине, а на другоj страни оне коjи се етничцки изjашаваjу као Срби. Са степеном образовања расте незадовољство - паказало је истраживање.

Испитаници су рад Владе оцијенили са просјечном оцјеном 2,28. Најбоље су оцијењена министарства финансија и социјалног старања, са 2,96, док је најнижу оцјену добило Министарство пољопривреде.

Када је ријеч о министрима, најгоре су оцијењени Весна Братић са 2,51, Ратко Митровић са 2,47, док је најбољу оцјенун испитаника добио министар Милојко Спајић - 3, 05. 

За скоро половину грађана и грађанки, 49,5, учинак Владе је испод свих очекивања; а за 32,3 у складу са очекивањима. Национално опредиjељени Срби наjчешће су задовољни, док су Црногорци и мањине незадовољни.

Ова Влада се, према анкети, већински види као конзервативна, реваншистичка, аматерска. Града је секуларна. 

Наjвећи броj грађана, 34.5 одсто, не зна да издвоjи ниjедну предност ове Владе, а као ману наjвише виде у недостатку искуства (22.5 одсто).

Према ријечима Далиборке Уљаревић, сваки четврти грађанин Црне Горе сматра да је наjвећи фактор коjи утиче на запошљавање у државноj управи чланство у партиjи.

На питање како оцjењуjу транспарентност, Уљаревић каже да грађани имаjу подиjељено мишљење.

- 33,5 одсто сматра да jе исто као раниjе, 24,1 да jе много транспарентниjе, 29,8 да jе горе него у вриjеме претходне владе - каже Далиборка Уљаревић.

image

Маршалов план, истраживање

- ЦГО

Када је у питању Маршалов план, истраживање је показало да у његово остваривање вјерује 41,1 одсто грађана.

image

Маршалов план, истраживање

- ЦГО

У оквиру истраживања ове НВО бавиле су се и питањем Цетињског манастира. Да Цетињски манастир треба да се упише у катастар као имовина СПЦ сматра 44,4 одсто,да то само значи да Влада ради у интересу СПЦ, а не у jавном интересу, 31,5 одсто да jе то логична и утемељена одлука, док се 24,2 одсто изјаснило да не зна.

- Ствари се крећу у правцу губљења подршке ове владе. Сужава се простор за ову врсту експериментисања. Треба у неком догледном добу да буду ванредни парламентарни избори, jер Влада има веома малу подршку, те jе немогуће спровести реформе - каже Уљаревић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 12:26