Ilustracija / -SHUTTERSTOCK
01/09/2024 u 12:05 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Iz IJZ-a upozoravaju na rizik od širenja morbila: Prijeti velika epidemija, nevakcinisano 29.000 djece

Niska stopa imunizacije među djecom predškolskog i dijelom školskog uzrasta, kao i narušeni kolektivni imunitet, predstavljaju dobre uslove za razvoj velike epidemije morbila, u kojoj će, osim nevakcinisane djece, koja su najranjivija, obolijevati i odrasli koji nisu potpuno imunizovani, jer ih djeca više ne štite kolektivnim imunitetom, upozorili su iz Instituta za javno zdravlje u odgovorima dostavljenim "Danu".

– Posebno smo zabrinuti da bi u narednim mjesecima moglo doći do značajnog pogoršanja situacije, te da će početak školske godine znatno povećati rizik od širenja morbila, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori i okolnim zemljama – ističu iz Instituta.

Prema njihovim podacima o trenutnom obuhvatu MMR vakcinom, nevakcinisano je preko 29.000 djece, dok je vakcinisano njih oko 124.000.

– Vakcinacija je jedina djelotvorna i pouzdana mjera za prevenciju i suzbijanje morbila. Pravovremena vakcinacija djece, kao i sustizanje vakcinacije za one koji kasne, od suštinske je važnosti. Dok se ne kompletira vakcinacija u skladu s uzrastom, preporučuje se da djeca ne idu u kolektive (vrtiće, škole, zabavne i sportsko-rekreativne objekte, izlete, ekskurzije...) jer je nevakcinisano dijete izloženo visokom riziku od obolijevanja od infektivnih bolesti poput morbila, čime se povećava rizik od prenošenja bolesti na druge u svojoj okolini. Važno je istaći da zaštita zdravlja naše djece predstavlja ne samo odgovornost zdravstvenog sistema, već i ličnu odgovornost svakog roditelja. Stoga se roditeljima koji kasne s vakcinacijom djeteta savjetuje da što prije vakcinišu svoje dijete. Pravo vrijeme za vakcinaciju i prevenciju je upravo sada, bez odlaganja – apeluju iz Instituta za javno zdravlje.

Vakcinisati djecu bez odlaganja
 

Asocijacija za preventivnu pedijatriju Crne Gore pozvala je ranije roditelje da vakcinišu djecu bez odlaganja, a da nevakcinisanu djecu ne šalju u kolektive (predškolske ustanove, igraonice, rođendaonice, sportsko-rekreativne objekte, izlete, ekskurzije…).

– Potvrda za pohađanje predškolskih ustanova koju izdaju domovi zdravlja sada sadrži informaciju o vakcinalnom statusu koja se automatski generiše iz sistema, kao i precizan savjet/preporuku roditeljima. Svi roditelji djece koja nisu vakcinisana potrebnim brojem doza vakcine u skladu sa uzrastom, a koja imaju validan broj telefona u elektronskom kartonu, dobili su obavještenje i putem SMS-a – saopštio je ranije Kavarić.

Epidemija morbila (malih boginja) već je proglašena u Budvi i Podgorici, a njeno širenje se može očekivati sa početkom školske godine. Tokom prethodne sedmice, od 24. do 30. avgusta, registrovana su dva nova slučaja obolijevanja od morbila (jedan u Rožajama, drugi u Budvi), pa je broj ukupno registrovanih slučajeva u Crnoj Gori tokom poslednjih pet mjeseci porastao na 21.

image

Podaci o vakcinaciji

Dan

– Slučaj obolijevanja u Rožajama je importovan i epidemiološki povezan sa epidemijom morbila u Srbiji, dok je slučaj u Budvi epidemiološki povezan sa prethodno registrovanim slučajem iz te opštine. Oba novoregistrovana slučaja su nevakcinisane osobe, uzrasta mlađeg od šest godina. Od ukupnog broja registrovanih slučajeva, 20 je laboratorijski potvrđeno (na osnovu PCR testa i/ili serološkog testa – prisustva specifičnih antitijela na morbile), dok je jedan na osnovu epidemiološke povezanosti i tipične kliničke slike klasifikovan kao potvrđen slučaj – saopštili su iz Instituta.

IJZ: Još dvoje djece oboljelo od morbila

Epidemija morbila u Crnoj Gori je negativan događaj od nacionalnog značaja i nadam se da je to svima u Crnoj Gori dovoljno jasno. Sve se događa nakon dugog niza godina u kojima pojave morbila, osim sporadično, nije bilo, upozorio je ranije u razgovoru za "Dan" prof. dr Nebojša Kavarić, predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju.

image

Podaci o vakcinaciji po opštinama

DAN

– Kada dođe do epidemije morbila, za očuvanje zdravlja djece najmanje je bitno ko je faktički kriv. Suštinska odgovornost je druga stvar i smatram da je cjelokupna društvena zajednica, od vrha do baze, po dubini i širini, odgovorna. Popularizaciju očuvanja dječijeg zdravlja kao da nema ko da čuje. O promociji imunizacije da i ne govorimo. Pedijatri i epidemiolozi ne mogu i ne treba da budu jedini ili usamljeni u svojoj borbi za vakcinaciju i očuvanje dječijeg zdravlja. Moraju svi, ali bukvalno svi. Sve javne ličnosti i svi odgovorni u državi. Mali i veliki – smatra Kavarić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 16:49