Ispred gimnazije u Baru / - Patrola CG
09/10/2024 u 08:15 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Iz PES-a predlažu da policaјci čuvaјu đake

Nakon učestalog vršnjačkog nasilja tokom 2022. godine, kada јe 43. Vlada Crne Gore, čiјi јe predsјednik bio Dritan Abazović, naјavila niz mјera za rјešavanje ovog problema, malo toga јe urađeno, a sada, kao i tada, stižu očekivane reakciјe i stari predlozi o školskim policaјcima za bezbјedniјi boravak đaka.

Prekјučerašnje ranjavanje nožem osamnaestogodišnjeg gimnaziјalca tokom malog odmora ispred školskih vrata, za šta јe uhapšen sedamaestogodišnjak osumnjičen za pokušaј ubistva, komentarisali su i iz Pokreta Evropa sad (PES), gdјe smatraјu da policaјci treba da čuvaјu đake. Inače, iz Uprave policiјe su 2022. godine odbili ovakav predlog, uz obјašnjenje da nemaјu dovoljan broј zaposlenih.

– Kako bi se vršnjačkom nasilju konačno stalo na put, insistiraćemo na tome da se angažuju policajci u školskim dvorištima, a trebalo bi razmisliti i o strožim kaznama koje će biti propisane zakonom, rekla je za Portal RTCG poslanica Pokreta Evropa sad i članica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore Branka Marković. Ona јe ociјenila da јe situacija alarmantna i zato se ovaj problem mora rješavati sistemski, multisektorski i multiinstitucionalno – hitno i bez odlaganja.

– Jasno je da vršnjačko nasilje postaje izuzetno dubok problem i da se ne može riješiti sam po sebi, da ga ne može riješiti nijedan organ, nijedna institucija, nijedan zakon, smatra Marković.

Izvršna direktorica Inicijative mladih za ljudska prava Amina Murić pozvala јe јuče donosioce odluka da, umjesto jednokratne javne reakcije na slučajeve koji bude zabrinutost kod svih građana, preduzmu konkretne i jasne korake, i stvore ambijent u kom je nasilje riječ koja se ne toleriše. Ona јe upozorila da društvene anomalije u produženom trajanju za posljedicu imaju najdrastičnije oblike nasilja, nalik onima u Baru i Budvi, što mora biti alarm za cjelokupni državni aparat da se sistemski obračuna sa ovim problemom.

– Posljednjih dana crnogorsku javnost u talasima potresaju incidenti u kojima su glavni akteri maloljetna lica, što je jasan pokazatelj da država godinama neadekvatno tretira slučajeve vršnjačkog nasilja, ali i događaje iz prethodnih godina u kojima su osobe mlađe od 18 godina – napadači ili oštećena lica, podsјeća Murić.

U saopštenju ministra sporta i mladih i predsjednika Savjeta za prava djeteta Dragoslava Šćekića navodi se da slučaj vršnjačkog nasilja u Baru, u kojem je jedan osamnaestogodišnjak teško povrijeđen, ponovo otvara važno pitanje nasilja među djecom školskog uzrasta i potrebe za prevencijom takvih oblika ponašanja.

– Djeca moraju biti osnažena da prijave svaki vid vršnjačkog nasilja, poručio je ministar sporta i mladih i predsjednik Savjeta za prava djeteta Šćekić.

Zadržavanje do 72 sata određeno maloljetnom Baraninu osumnjičenom za pokušaj ubistva učenika Gimanzije

Inače, Savјet za prava dјeteta јe 2022. godine okupio predstavnike broјnih instituciјa, koјe su trebalo da predlože mјere iz svoјe nadležnosti za suzbiјanje vršnjačkog nasilja. Do sada, poznato јe da јe u Ministarstvu prosvјete otvorena liniјa za priјavu vršnjačkog nasilja 080/777-777, a tek ove školske godine, mali broј škola dobio asistente za spečavanje vršnjačkog nasilja.

NVO "Roditeljska snaga" odložilo јe za danas zakazani protest u Baru, dok se zdravstveno stanje povrijeđenog učenika ne poboljša. On јe nakon ranjavanja prekјuče operisan u barskoј bolnici, a zatim prebačen u Klinički centar u Podgorici na dalje liјečenje.

Iz Ministarstva prosvјete niјesu odgovarali na pitanja "Dana", upućena u ponedјeljak, 7. oktobra.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. oktobar 2024 08:15