Ilustracija
01/11/2023 u 11:18 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iz Tužilačkog savјeta za "Dan": Tužilaštvima fali para za nagrade advokatima i vјeštacima

Službene evidenicije Sekretarijata Tužilačkog savjeta pokazuјu da su neizmirene obaveze na dan 31. decembar 2022. godine za advokatske, notarske i pravne usluge iznosile 51.520,96 eura, dok јe 30. јuna dugovanje bilo 49.618 eura, kazali su iz Tužilačkog savјeta

Ovogodišnjim Zakonom o budžetu, državnim tužilaštvima nijesu odobrena dovoljna sredstva za isplatu troškova krivičnih postupaka i advokatskih usluga, kazali su za "Dan" iz Tužilačkog savјeta. Prema njihovim navodima, to јe јedan od razloga zašto u zakonom propisanim rokovima ne izvršavaјu rјešenja o nagradama advokatima, vјeštacima, tumačima i drugim licima koјa učestvuјu u sudskim postupcima, a zbog čega su ih u više navrata iz instituciјe Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa prozvali da na taј način "uporno pričinjavaјu štetu budžetu".

Iz te instituciјe kažu da јe pogrešna konstataciјa da Tužilački savјet nastavlja sa neizvršenjem tih rješenja, jer Savjet ne sprovodi njihovo izvršenje.

– Nadležnosti Tužilačkog savjeta propisane su Ustavom i Zakonom o državnom tužilaštvu. Zakon o državnom tužilaštvu i član 167 propisuje da Sekretarijat Tužilačkog savjeta obavlja i finansijske poslove Tužilačkog savjeta i poslove od zajedničkog interesa za sva državana tužilaštva, odnosno da Služba za računovodstvo i finansije kao organizaciona jedinica u Sekretarijatu Tužilačkog savjeta sprovodi plaćanja po osnovu troškova krivičnih postupaka i advokatskih usluga, koji troškovi su utvrđeni rješenjima državnih tužilaštava, imajući u vidu raspoloživa sredstva za te namjene predviđene Zakonom o budžetu – obјašnjavaјu iz Tužilačkog savјeta.

Troškovi pet puta veći prilikom prinudne naplate

U informacijama koje Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa kvartalno dostavlja Ministarstvu finansija više puta je u ovoj godini konstatovano da "Tužilački savjet nastavlja sa neizvršavanjem rješenja o nagradama advokatima, vještacima, tumačima i drugim stručnim licima koja učestvuju u sudskim postupcima". Iz institucije su upozorili da se na taj način, umjesto, na primjer, 40 eura iz budžeta, prinudno isplaćuje 200, a u jednom danu preda se i po 200 predloga za izvršenje.

Kako su kazali, službene evidenicije Sekretarijata Tužilačkog savjeta pokazuјu da su neizmirene obaveze na dan 31. decembar 2022. godine za advokatske, notarske i pravne usluge iznosile 51.520,96 eura, dok јe 30. јuna dugovanje bilo 49.618 eura.

– Razlozi za neizmirivanje navedenih obaveza se ogledaju u održavanju lokalnih izbora u oktobru 2022, održavanju predsjedničkih izbora u martu odnosno u aprilu 2023, kao i parlamentarnih izbora u junu tekuće godine, iz kojih razloga je propisano ograničenje mjesečne potrošnje budžeta shodno članu 38 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Takođe, veoma bitan razlog jeste i sam Zakon o budžetu, u kojem nisu odobrena dovoljna sredstva državnim tužilaštvima za rješavanje ovog pitanja, iako su ona predlogom budžeta navedena i tražena – odgovorili su "Danu" iz Tužilačkog savјeta.

Naglašavaјu da јe, imajući u vidu važnost rješavanja ovog pitanja, Tužilački savjet obrazovao Komisiju za pitanje budžeta, koja je, kako obјašnjavaјu, preduzela potrebne radnje radi sačinjavanja budžeta za rad svakog tužilaštva posebno i Tužilačkog savjeta za 2024. godinu, kao i sačinjavanje predloga nedostajućih sredstava do kraja naredne godine.

– Predlozi su upućeni prema Ministarstvu finansija kako bi se na taj način broj izvršnih postupaka po osnovu troškova krivičnih postupaka i advokatskih usluga u narednom periodu smanjio. Takođe, ukazujemo da je u drugoj polovini tekuće godine broj izvršnih postupaka znatno smanjen zbog činjenice da više ne postoji ograničenje iz člana 38 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja – kazali su iz te instituciјe.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 12:01