/ Др Нела Ераковић, фото: И. Петровић
07/06/2021 u 11:05 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Из Завода за трансфузију истичу: Kорона и вакцинација угрожавају залихе крви

Доктор Нела Ераковић за "Дан" каже да ризик од смањења залиха крви свакако постоjи и зато апелује на грађане коjи jош нису примили вакцину, а здрави су и могу да донираjу крв, да то учине три дана приjе планиране вакцинациjе

Услед пандемије вируса Ковид-19, али и масовне вакцинације, у Заводу за трансфузију постоји ризик од смањења залиха крви, што може отежати редовно функционисање здравствених институција и лијечење грађана. Начелница Службе за колекциjу крви у Заводу доктор Нела Ераковић за "Дан" каже да ризик од смањења залиха свакако постоjи и зато апелује на грађане коjи jош нису примили вакцину, а здрави су и могу да донираjу крв, да то учине три дана приjе планиране вакцинациjе.

– На оваj начин ће након примљене прве и друге дозе вакцине бити у могућности да безбjедно донираjу крв већ у наредном дозвољеном термину. Подсjетићу да мушкарац може безбjедно донирати крв на свака три мjесеца, а жена на свака четири – објашњава Ераковић.

Појашњава како и када се може дати крв након саме вакцинације, а термин је условљен примљеном вакцином.

– Ако су вакцине базиране на мРНА технологиjи (Pfizer/BioNTech, Модерна) одгађа се донирање крви за 48 часова након вакцинациjе због могуће поjаве локалних симптома на мjесту примjене вакцине (бол, црвенило, свраб коже, оток). Одгађа се донирање за седам дана од престанка симптома у случаjу нуспоjава на вакцину (умор, главобоља, болови у мишићима, jеза, дрхтавица, болови у зглобовима, повишена тjелесна температура, мучнина, увећане лимфне жлиjезде). Ако су вакцине базиране на аденовирусно векторскоj технологиjи (АстраЗенека, Jохнсон&Jохнсон), одгађа се донирање крви на четири недjеље након вакцинациjе. Ако jе вакцина коjу jе давалац примио Спутњик В или Синофарм, одгађа се донирање крви на четири недjеље након вакцинациjе. Уколико особе не знаjу коjом су вакцином вакцинисане, одгађа се донирање крви на четири недjеље након вакцинациjе – наводи Ераковић.

Донирање се одгађа и до три мјесеца

Ераковић каже да особа коjа jе прележала Ковид-19 инфекциjу може донирати крв 28 дана, то jест четири недjеље, након престанка симптома. Уколико jе jедан од симптома била упала плућа, давалац приjе следеће донациjе крви мора сачекати да прође период од три мjесеца.

– За период од 1. јануара до 1. јуна 2021. године на териториjи Црне Горе прикупљено jе 7.850 jединица крви. Поносни смо на све наше даваоце коjи даруjући дио себе поклањаjу живот другима – истиче Ераковић.

На питање колико jе пандемиjа смањила залихе и отежала ситуациjу у трансфузиjи, Ераковић подсјећа да је наjтеже било у првом таласу пандемиjе.

– Наш годишњи план прикупљања крви ниjе могао бити реализован с обзиром на то да jе у том периоду већи броj акциjа био отказан. У Заводу смо ревидирали план, увели мjере превенциjе ширења Ковид-19 инфекциjе, направили информаторе за организаторе акциjа и почели у тако отежаним условима са прикупљањем крви. Хвала свима коjи су у том период били уз нас и увидjели значаj правовременог обезбjеђивања овог jединог лиjека хуманог пориjекла за све наше грађане. Драго ми jе што од почетка ове године успjевамо да акциjе добровољног даривања крви спроводимо по нашем плану прикупљања крви и што нас посjећуjе, из дана у дан, све више наших добровољних давалаца крви – каже Ераковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 02:20