васпитно образовне установе / фото: UNSPLASH
04/04/2022 u 18:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Jаковљевић: Надлежни да заштите васпитно-образовне установе

Јаковљевић jе казао да позивање на “дизање” школа у ваздух, било то кроз лажне или истините доjаве, не представља ништа мање него терористички акт

Црногорске васпитно-образовне установе ниjесу заштићене, саопштили су из Синдикада просвjете Црне Горе (СПЦГ), апелуjући на надлежне да заштите те установе од приjетњи, коjима су биле изложене прошле седмице.

Предсjедник Главног одбора СПЦГ Оливер Jаковљевић навео jе да се циjела jавност узнемирила слушаjући неприjатне виjести о постављању бомби у школама у поjединим градовима.

Према риjечима Jаковљевића, посебно су узнемирени дjеца, родитељи, наставници и управе школа.

- Дешава се заиста нешто невиђено: да су циљеви измишљеног или стварног напада постале установе у коjима се васпитаваjу и образуjу дjеца - будући носиоци друштвеног, економског и културног живота Црне Горе - рекао jе Jаковљевић.

Он jе казао да позивање на “дизање” школа у ваздух, било то кроз лажне или истините доjаве, не представља ништа мање него терористички акт.

Како jе навео, из тог разлога се према непознатим починиоцима треба и односити као према терористима, чиjи jе циљ да унесу панику и нестабилност у друштвени живот породица и циjелокупни систем.

- Васпитно-образовне установе су незаштићене, у њих могу ући и непознате особе, а и дjеца коjа ниjесу ученици те школе. Свака школа мора имати детекторе као што их имаjу надлежне државне институциjе у циљу заштите посланика, министара, секретара - рекао jе Jаковљевић.

Он jе поручио да њихове животе треба заштитити, али да држава и ресорно министарство мораjу да знаjу како су дjечjи животи ипак важниjи.

- Апелуjемо на надлежне да се заштите васпитно-образовне установе од оваквих или сличних приjетњи и догађаjа како би родитељи имали сигурност за животе и здравље своjе дjеце, као и ми наставници и остали запослени у школи - поручио jе Jаковљевић.

Он jе казао да СПЦГ, као и сви заинтересовани чиниоци, не сумња да ће државни органи испитати новонастало стање како се не би уносила психоза стреса и школе функционисале онако како jе и до сада било.

- Очекуjемо брзо рjешавање настале ситуациjе и процесуирање узрочника ових догађаjа - закључио jе Jаковљевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 17:01