RC Podgorica / - ARHIVA
03/05/2023 u 13:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Janjušević: Ministar Vojinović da još jednom razmotri smjenu direktorice JU RC centar za djecu i mlade Podgorica

Ističe da nakon imenovanja Lazić Bašić za direktoricu Ustanove i negativnog stava Ministarstva prosvjete i Prosvjetne inspekcije u odnosu na tužbe gospođe Antonijević otpočinje proces fabrikovanja pritužbi raznoraznim inspekcijama na rad novoimenovane direktorice

Doskorašnji predsjednik Savjeta roditelja JU Resursni centar za djecu i mlade Podgorica Milo Janjušević u javnom obraćanju ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću povodom smjene direktorice pomenute ustanove, naveo je da već duže vrijeme postoje problemi u toj školi, a tome su dopriunijeli Ministarstvo prosvjete svojim nečinjenjem odnosno činjenjem. Istakao je da se obraća u lično ime.

Pojasnio je da je 2. maja 2023. godine putem Viber grupe podnio ostavku na mjesto predsjednika i članstvo u Savjetu roditelja u skladu sa Statutom škole. Naime, kako je naveo predsjednik Savjeta roditelja je po prirodi svoje dužnosti u obavezi da sarađuje sa čelnom osobom Ustanove, a on u ovom momentu nije u mogućnosti da to činim, "jer bi na ovaj način dao legitimitet nečemu sa čim se ne slaže".

- Na ovaj način želim da izrazim protest zbog smjene direktorice JU RC za djecu i mlade “Podgorica”, gospođe Tatjane Lazić Bašić, zbog načina na koji je to odrađeno, kao i zbog svega onoga što je tome prethodilo. Gospođa Lazić Bašić je na dužnost direktorice Ustanove stupila 18. aprila 2022. godine. Prethodno je u Ustanovi radila na radnom mjestu defektologa-somatopeda u programu Rana intervencija gdje je svakodnevno radila na poslovima habilitacije djece sa detektovanim smetnjama u razvoju. Na dužnost je stupila po osnovu akta koji je potpisala prethodna ministrica, gospođa Vesna Bratić. Na pomenutom konkursu za direktoricu ustanove je učestvovala i nastavnica u toj Ustanovi, gospođa Marijana Antonijević. Nakon imenovanja Lazić Bašić gospođa Antonijević je kao nezadovoljna strana koja je učestvovala na konkursu, protiv Ministarstva prosvjete podnijela tužbu jer je smatrala da je oštećena prilikom odlučivanja. Ovo je samo po sebi legitimno i kao legalista po ubjeđenju podržavam institucionalni način borbe svakog pojedinca za svoja prava. U bitnom, gopođa Antonijević je tvrdila da Lazić Bašić nema državljanstvo Crne Gore kao ni potrebne godine radnog iskustva propisane uslovima konkursa. Od strane Ministarstva je odgovoreno da stranac sa stalnim nastanjenjem u Crnoj Gori po osnovu Zakona može nesmetamo da zasnuje radni odnos, tako da ovo nije bila prepreka da Lazić Bašić bude imenovana za direktoricu. Što se tiče radnog staža za Ministarstvo je i ovo bilo u redu jer je Lazić Bašić prema evidenciji Ministarstva prosvjete u trenutku javljanja na konkurs imala više od 8 (osam) godina radnog staža kumulativno na poslovima koji su predviđeni konkursom (Republika Srpska i Crna Gora), naveo je Janjušević.

Kako je dalje naveo, inspektor Prosvjetne inspekcije, gospodin Ivan Zindović je svojim Zapisnikom o sprovedenoj inspekcijskoj radnji potvrdio da je Lazić Bašić na dužnost imenovana regularno.

- Koliko mi je poznato do momenta pisanja ovog mail-a niko nije oborio ove stavove, tako da je za mene lično kao pravnog laika gospođa Lazić Bašić regularno bila imenovana na pomenutu dužnost. Ukoliko griješim i nijesam potpuno informisan molim Vas da me dodatno informišete, obratio se Janjušević ministru Vojinoviću.

Ističe da nakon imenovanja Lazić Bašić za direktoricu Ustanove i negativnog stava Ministarstva prosvjete i Prosvjetne inspekcije u odnosu na tužbe gospođe Antonijević otpočinje proces fabrikovanja pritužbi raznoraznim inspekcijama na rad novoimenovane direktorice (Prosvjetnoj, Upravnoj, Inspekciji rada...).

- Ko su bili inicijatori istih nije teško provjeriti. Osmišljen je plan sa jasno razrađenom strategijom i taktikom da se stvori privid nezakonitih radnji od strane direktorice Ustanove i isti je sprovođen permanentno u dužem vremenskom periodu. Nažalost, sa ljudskog i moralnog stanovišta, u ove radnje se uključio jedan broj zaposlenih u Školi kao i neznatan broj roditelja djece koja pohađaju Školu, a krajnji cilj je bio da se gospođa Lazić Bašić diskredituje i predstavi kao neko ko je nesposoban i nedostojan funkcije koju obavlja. Prema podacima kojima ja raspolažem skoro 2/3 pritužbi je podnijela samo jedna nastavnica iz Ustanove. Suma sumarum 53 (Pedeset tri) raznorazne inspekcije su boravile u Ustanovi za manje od godinu dana (u prosjeku jedna sedmično), do momenta kada ste Vi u svojstvu resorsnog ministra 10. aprila 2023. godine uručili Rješenje o razrješenju od dužnosti gospođi Lazić Bašić. Koliko su prijave bile osnovane govori činjenica da je samo jedna od njih bila negativna što se tiče gospođe Lazić Bašić i to nalaz inspekcijskog nadzora Upravne inspekcije, gdje je pogriješio drugi službenik, a Lazić Bašić bila odgovorna po sistemu “komandne” odgovornosti. Koliko je mogla da isprati sve tokove u školi u okolnostima permanentnog inspekcijskog nadzora ostavljam javnosti da presudi. Međuljudski odnosi u Ustanovi su zbog svega ovoga spali na veoma nizak nivo, a konstantnu štetu ovakvog blokiranja Ustanove su trpjela djeca i roditelji. Ono što nedvosmisleno želim da Vam saopštim i da lično Vama zamjerim je to što, sa mog gledišta, a ukoliko ste bili upoznati sa činjenicom da se u ovako važnoj ustanovi dešava nešto vanredno, nijeste lično došli da utvrdite o čemu se radi što bi bilo očekivano u ovako kompleksnoj situaciji, istakao je Janjušević.

Smatra da je ministar obzirom na sve što je prethodilo, poslao lošu poruku, da pojedinac može biti jači od sistema i da se destrukcija isplati. Gospođa Lazić Bašić se problemima djece sa PP bavila suštinski, a ne deklarativno, istakao je.

- Problem u Ustanovi je kulminirao 2. maja kada se VD direktorice, gospođa Antonijević uključila u Viber grupe Ustanove u koje su uključeni i roditelji. Iz njenog obraćanja je nedvosmisleno jasno da ona nema namjeru da na radno mjesto defektologa-somatopeda u Ranoj intervenciji vrati gospođu Lazić Bašić, a na koje ona želi da se vrati. Namjera je da ovo radno mjesto pokriva defektološkinja koja je inače radno angažovana u Školi i bilo bi fizički nemoguće da pokrije i djecu iz Rane intervencije. Na ovaj način se na najbrutalniji način gaze iz ličnih motiva interesi najranjivije populacije. Dodatno naglašavam da je i gospođa Lazić Bašić samohrani roditelj, tako da bi se na ovaj način ugrozila i bazična egzistencija jedne porodice, dodao je Janjušević.

Zamolio je ministra Vojinović da kao najodgovorniji čovjek u Ministarstvu prosvjete još jednom sagleda ovaj problem i da donese odgovarajuće odluke po mjeri svih zainteresovanih strana.

- Ono sa čim ćemo se, pretpostavljam, svi složiti, je da na mjesto čelne osobe ustanove koja se bavi problemima ovako ranjive populacije mora da bude osoba koja pored stručnih i Zakonom propisanih uslova mora da posjeduje i ljudske i moralne kvalitete koji korenspondiraju sa ovako odgovornom dužnošću, zaključio je Janjušević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 13:13