/ - Фото: УРА, криволов
15/12/2021 u 19:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Јокић: Убијен корморан у НП Скадарско језеро, хитно донијети мораторијум на лов

Наиме, јуче ујутро, око 8:30, два ловца су убила корморана, наочиглед локалног становништва, радника и малобројних туриста у Вирпазару, наводи она

Свједочимо најновијем примјеру криволова који опомиње да се то питање мора хитно ријешити, саопштила је данас Љиљана Јокић испред Грађанског покрета УРА.

-Наиме, јуче ујутро, око 8:30, два ловца су убила корморана, наочиглед локалног становништва, радника и малобројних туриста у Вирпазару. Тачно наспрам Центра за посјетиоце које припада НП Скадарско језеро и ТО Бар. Корморан је, иначе, врста која је била један од разлога зашто је простор Скадарског језера препознат и уврштен у ИБА подручје, подручје од међународног значаја за боравак птица- саопштила је Јокић.

image
- Фото: УРА, криволов

Како је казала, уколико се неко пита зашто је мораторијум потребан Црној Гори, нека погледа још једну ситуацију у којој ловци дођу са пушком у заштићени простор без бојазни да ће бити ухваћени, за нешто што је законом прописана казна затвора.

-Управљачи ових простора су дугогодишњим нечињењем и односом према заштити природе довели до тога да не постоји бојазан да ће неко битније одговарати. Морају се донијети строжи закони, али мора се почети и са измјеном структуре људи које чувају паркове. Потребно је зауставити да се на одговорним позицијама запошљавају људи који немају додирних тачака са природом па је самим тим не разумију и не односе се према њој примјерено- казала је још Јокић. 

Према њеним ријечима, а на основну става стручњака из невладиног сектора, једини начин да се омогући довољно времена да се одреди нулто стање популација дивљачи и да се спроведу ефикасне законодавне и институционалне реформе је мораторијум.

-Ми из Грађанског покрета УРА то у потпуности подржавамо. Како на Скадарском језеру постоји мноштво институција, које су задужене за заштиту овог простора, поново апелујемо на њихов заједнички и професионални рад како би се заштитилиа ова природна богаства са којима се нарочито поносимо-закључује она. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 21:42