ilustracija - neprimjeren sadržaj / DAN - DAN
19/08/2024 u 12:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kako se uređene zemlje bore protiv neprimjerenog sadržaja

Nastupi Dragomira Despića Desingerice poslednjih mjeseci privukli su pažnju javnosti. U ovu polemiku uključilo se i Ministarstvo kulture Crne Gore.

Iz tog državnog resora tada je poručeno da osuđuju ovakve performanse i da su „zabrinuti“.

- Kao institucija koja je odgovorna za očuvanje i promociju kulturnih vrijednosti Crne Gore, Ministarstvo kulture i medija oštro osuđuje svaki vid umjetničkog izraza koji promoviše nasilje, netoleranciju, nepoštovanje ljudskih prava i diskriminaciju bilo koje vrste.  Kulturna scena naše države treba da bude prostor za pozitivne i konstruktivne poruke i sadržaje, koji će doprinositi razvoju društva i unapređenju kulturnog nasljeđa – navedeno je u saopštenju krajem jula.

Međutim, kraj je avgusta, a Desingerica i dalje, koristeći šok-propagandna sredstva, po fanovima renda sir, pljuje u nepca, šakački sladi banana spiltom, „mazi“ patikom, ali najavio je da će ubuduće „teći med i mlijeko“.

Izgleda da se u ovoj situaciji nadležni ili povlače od odgovornosti ili ne nalaze član u zakonu kojim mogu ograničiti ovakve „koncerte“ i sadržaje.

Nije Despić jedini (iako najšokantniji) jedini kojem je potrebno „ukazati“ na poštovanje javne sredine, prostora, kulture. Svjedoci smo da godinama u Crnoj Gori, maloljetna lica slušaju i gledaju neprimjeren sadržaj na raznim TV kanalima, u klubovima, nerijetko čak i na zabavama za djecu. Oni olako ulaze u noćne klubove, konzumiraju alkohol, cigarete, opijate. Kada na to dodamo i „muziku“ ovakvog tipa (stihovi kojima se slavi nošenje oružja, opijanje, konzumiranje droga, mizogino ponašanje, prestupi, itd.), postavlja se pitanje šta država radi da zaštiti najmlađe (ako pretpostavimo da su roditelji nemoćni).

Dakle, nije Desingerica jedina crna tačka naše lifestyle zbilje. Ovom problemu potrebno je pristupiti mnogo ozbiljnije. Nije teško naći način da se u Nacionalnom programu za razvoj kulture, Strategiji za mlade, Krivičnom zakoniku reguliše i ograniči dostupnost i konzumiranje ovakvih i sličnih sadržaja. Potrebna je volja donosilaca odluka, jasna strategija i umreženo djelovanje svih institucija.

Ovako to rade Velika Britanija, SAD, Njemačka, Australija, skandinavske zemlje.

Implementacija ovakvih mjera može pomoći u usklađivanju kulturnih događaja sa društvenim normama i očekivanjima zajednice.

1. Velika Britanija

- Licenciranje i dozvole: U Velikoj Britaniji, događaji na kojima se održavaju javni nastupi muzike moraju imati odgovarajuće dozvole lokalnih vlasti. Ove dozvole mogu uključivati ograničenja vezana za vrijeme održavanja, nivo buke, kao i vrstu sadržaja koji će biti prikazan. Na primjer, izvođači koji imaju eksplicitne tekstove mogu biti ograničeni na nastupe u kasnijim satima ili na mjestima namijenjenim za odrasle.

- Kategorizacija događaja: Neki festivali i događaji imaju starosna ograničenja, tako da mlađa publika ne može prisustvovati. Takođe, promotori su obavezni da obezbijede odgovarajuće bezbjednosne mjere u zavisnosti od vrste događaja i publike.

2. Sjedinjene Američke Države

 - Ocjena sadržaja: U SAD-u, koncerti i muzički nastupi nisu direktno regulisani na saveznom nivou, ali mnoge lokalne vlasti imaju pravila o javnim događajima. Na primjer, izvođači sa sadržajem koji je ocijenjen kao neprikladan za mlađe publike mogu imati ograničenja u pogledu vremena i mjesta nastupa. Takođe, postoji i praksa stavljanja upozorenja (kao što su "Parental Advisory" oznake) na promotivni materijal i ulaznice.

  - Zoniranje i lokalne regulative: Neke države i gradovi imaju striktne propise o tome gdje se mogu održavati određene vrste događaja, naročito u vezi sa noćnim klubovima i mjestima za zabavu. Lokalne vlasti mogu odlučiti o vremenskim ograničenjima i potrebnim dozvolama.

3. Njemačka

 - Jugendschutzgesetz (Zakon o zaštiti mladih): U Njemačkoj, postoji zakon koji strogo reguliše pristup mladih osoba zabavnim događajima. Događaji sa sadržajem koji nije prikladan za mlađe od 18 godina moraju biti jasno označeni, a takvi nastupi se često održavaju samo na mjestima koja su namijenjena isključivo za odrasle.

   - Kulturbeschränkungen: Pored toga, određeni gradovi imaju dodatne regulative koje se odnose na kulturne događaje, uključujući zabrane na određene vrste performansa ili sadržaje u zavisnosti od lokalnih kulturnih normi.

4. Australija

 - Licenciranje za javne događaje: U Australiji, promotori koncerata i muzičkih događaja moraju dobiti licencu od lokalnih vlasti, koja često uključuje pravila o vremenu, nivou buke, i sadržaju nastupa. Pojedine regije imaju dodatna ograničenja za događaje s eksplicitnim sadržajem.

   - Starosna ograničenja: Slično kao u drugim zemljama, događaji sa sadržajem neprikladnim za mlađe publike mogu imati starosna ograničenja ili se održavati na specijalizovanim lokacijama.

5. Skandinavske zemlje

- Regulacije u vezi s alkoholom i javnim nastupima: U mnogim skandinavskim zemljama, kao što su Švedska i Norveška, postoje stroga pravila koja povezuju prodaju alkohola sa javnim nastupima. Na primjer, nastupi koji uključuju eksplicitni sadržaj mogu biti dozvoljeni samo na mjestima gdje je prisutan kontrolisani unos alkohola, što indirektno ograničava dostupnost ovih događaja mlađoj publici.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 02:17