Са полагања вијенаца / - Са полагања вијенаца
13/01/2022 u 12:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кашћелан положио виjенац на споменик Крушки и Хоџићу: Они су симболи борбе и љубави према Црноj Гори

- Цетињани знаjу, али jе нажалост данас доста оних коjи мораjу да науче шта jе љубав према домовини - навео је он

Градоначелник Приjестонице Цетиње Александар Кашћелан и представници Удружења бораца НОР-а и антифашиста Цетиња положили су виjенац на споменик хероjима Гоjку Крушки и Муси Бути Хоџићу на Балшића пазару.

- Данас смо дошли да одамо пошту великом хероjу нашег града, човjеку коjи jе дао живот за нашу Црну Гору, коjи jе за њу дисао и коjоj jе пjевао док су му стављали омчу око врата – Гоjку Крушки. Проглашен за хероjа средином прошлог виjека, Гоjко jе постао вjечни симбол пркоса и поноса, отпора и презира према окупатору - казао jе Кашћелан.

Он jе додао да су Гоjко и његов албански приjатељ из Скадра Муса Бута Хоџић обjешени на Балшића пазару због борбе за своjе идеале, због слободе и овог крша црногорског вjековима непокореног. Иако ниjесу дочекали оно за шта су се борили – смрт фашизма, Крушка и Хоџић су остали симбол борбе, непоколебљивости и бунта.

- Леди се крв у жилама сваког 13. jануара, не од ове цетињске зиме и циче, већ од помисли да jе на звjерски начин одузет живот младића због борбе за нашу слободу. Прође ме jеза али и дивљење због начина на коjи jе Гоjкова породица подниjела злу судбину и како се ни у тако страшном злу ниjе предала нити понизила пред окупатором. Тада достоjни у болу, данас вриjедни историjског сjећања”, рекао jе градоначелник.

Град хероj и његови хероjи, нагласио jе Кашћелан, константно нас опомињу да морамо слиjедити пут коjи су они крвљу утрли -пут мира и слободе коjи води ка породици европских развиjених народа.

Историjа jе учитељица живота, а Цетињани и Цетињанке jе не уче само из уџбеника већ из сваког кутка нашег града кроз коjи пролазе.

- Цетињани знаjу, али jе нажалост данас доста оних коjи мораjу да науче шта jе љубав према домовини. Треба да дођу на Цетиње да осjете, виде и разумиjу како се воли и поштуjе Црна Гора, како се брани од оних коjи би вjечно да jе згазе различитим чизмама, истог произвођача. Да стану овдjе, испред овог споменика и сjете се да покољења дjела суде - нагласио је он.

Кашћелан jе казао да ми данас зато славимо Гоjка Крушку и Мусу Хоџића, и вjеруjемо да слободу црногорску никада више тако скупо плаћати нећемо.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 19:30