фото: Престоница / - фото: Престоница
19/11/2021 u 19:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кашћелан уручио награду "Александар Лесо Ивановић" књижевнику Шћеповићу

Он је оцијенио да је част и одговорнос добити награду која носи име Алкександра Леса Ивановића

Добити награду за књижевно стваралаштво ""Александар Лесо Ивановић“ је част, одговорност и бреме које обавезује на изврсност и стално трагање за другачијим и бољим, саопштио је вечерас градоначелник Пријестонице Цетиње Александар Кашћелан на свечаности на којој је књижевнику Ђорђу Шћеповићу уручена ова награда.

Кашћелан је казао да му је част да уручи књижевну награду која носи име једног од најпознатијих, не само цетињских и црногорских, већ и европских пјесника 20. вијека – Александра Леса Ивановића.

 - Славну историју нашег града исписали су бројни Цетињани и Цетињанке – неко мачем, а неко пером и кичицом, дајући сем живота, и оно најсуптилније код свакога човјека – душу. Александар Лесо Ивановић је чинио управо то – давао је своју душу нештедимице и богатио животе стиховима кроз које је сликао вријеме и људе, непогрешиво указујући и на све добро, али и на оно што је вриједно критике - навео је Кашћелан.

Он је оцијенио да је част и одговорнос добити награду која носи име Алкександра Леса Ивановића.

  - То је, рекао бих, бреме од поштовања, које обавезује на изврсност и стално трагање за другачијим и бољим. Наш Ђорђе Шћеповић завриједио је ово престижно признање својом књигом Гласници и придружио се клубу награђених међу којима су Младен Ломпар, Војо Шиндолић и Марко Вешовић - навео је Кашћелан.

Професор Александар Радоман је читајући образлажење жирија за додјелу награде навео да је књига поезије „Гласници“ Ђорђа Шћеповића сачињена од три пјесничка циклуса „Неопирање“, „Фрагмент“ и „Ужурбаност“, те да представља аутентично поетско искуство у оквиру савремене црногорске књижевности.

image

фото: Престоница

- фото: Престоница

 - Референцијални оквир ове збирке увелико превазилази локална и национална одређења, успостављајући однос с књижевном традицијом, у елиотовскоме значењу тога појма, кроз густу мрежу интертекстуалних трагова. На тематско-мотивскоме плану Шћеповићева поезија доноси цијели спектар препознатљивих топоса – идентитет, егзистенција, поријекло и смисао поезије... мотиви су који творе специфичну форму митологије свакодневице у Шћеповићевој књизи. У свијету без ултимативних одговора, какав је свијет Шћеповићеве поезије, сумња и иронија једине су преостале тачке ослонца - казао је Радоман.

Он је рекао и да су на плану структуре Шћеповићеве пјесме компоноване по моделу који је најприближнији драматургији новеле.

- Пропитујући неке од темељних вриједности људске егзистенције, иронијски се поигравајући са знаковљем и могућностима његове денотације, самосвјесно и дијалошки постулирано, те у најбољој традицији поезије отпора, Шћеповићево поетско писмо јединствена је вриједност савремене црногорске пјесничке продукције - рекао је, између осталог, Радоман.

Књижевник Ђорђе Шћеповић казао је да му награда значи из неколика разлога, од којих су два кључна – Александар Лесо Ивановић један је од најзначајних црногорских пјесника друге половине 20. вијека.

 - Пјесник који је често био презрен од псеудо акадамских и псеудо елитистичких кругова – међутим, пјесник чија је поезија све њих и преживјела и наџивјела. У Црној Гори данас нема човјека који не зна бар један стих Александра Леса Ивановића. Зато се надам да сам вечерас заслужио да будем ође и да су гласници достојни његовог имена - рекао је он.

Према његовим ријечима, други разлог је тај што награда Александар Лесо Ивановић није признање које се додјељује често.

 - На списку лауреата ове награде нећете наћи имена ратних злочинаца који су у слободно вријеме писали поезију, а за вријеме радног времена планирали геноцид, као што је случај са неким другим наградама у Црној Гори - навео је Шћеповић.

Казао је и да је почаствован што је на Цетињу, у граду слободе, који ће, како се нада, заувијек такав и остати.   

Осим Александра Радомана у жирију за додјелу награде „Александар Лесо Ивановић“ били су и Милорад Поповић и Драгана Трипковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 11:29