Илустрација / IVAN PETROVIC
15/03/2022 u 07:58 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Катастрофално стање у жељезничким предузећима: За годину 15 ванредних догађаја на пругама

Седам од 14 путних прелаза на потезу од Подгорице до Никшића није радило током године, упозорио је Мирко Рмандић из НВО „Возом кроз Црну Гору”

Представник Невладине организације (НВО) "Возом кроз Црну Гору" Мирко Рмандић затражио је од премијера Здравка Кривокапића и министра за капиталне инвестициjе Младена Бојанића да смијене руководиоце у Директорату за жељезнички саобраћаj и Управи за жељезницу, због, како тврди, катастрофалног стања у жељезничким предузећима.

– За задњу годину имамо око петнаест ванредних догађаjа на контактноj мрежи од Подгорице до Биjелог Поља са прекидима саобраћаjа од четири до шест сати и коjи су директно утицали на сигурност, редовитост и квалитет жељезничког саобраћаjа. Од Подгорице до Никшића од 14 путних прелаза током године ниjе радило седам – упозорио је Рмандић.

image

Мирко Рмандић

Дан

Подсјетио је да се краjем марта одржаваjу редовне скупштине акционара жељезничких предузећа Црне Горе, на коjим ће се, између осталог, усваjати завршни извjештаjи за претходну годину.

– Таj посао се уради формално уз вjешту шминку, а у ствари стање у жељезничким предузећима jе катастрофално и много горе од стања кад су кадрови нове власти преузели управљање стратегиjским и оперативним менаџментима – наводи се у писму Рмандића упућеног Кривокапићу и Бојанићу.

У министарству без коментара

Наводе из дописа Невладине организације "Возом кроз Црну Гору" јуче нијесу жељели да коментаришу из Министарства каапиталних инвестиција. Из овог владиног ресора казали су "Дану" да у овом тренутку немају немају никакав коментар на ове наводе и оптужбе.

У допису се наводи да је жељезнички систем Црне Горе на вjештачком дисању, а главни кривци су, како се тврди у писму, директори Директората за жељезнички саобраћаj и Управе за жељезнице Драгана Лукшић и Желидраг Жељко Радиновић.

– Од 23. априла 2021. године кад ниjе адекватно реаговала на ванредни догађаj (воз 6103 из Братоножића до Биоча возио без напона) па до покушаjа прикривања или непрофесионалног реаговања на ванредни догађаj од 5.10.2021. године када jе дошло до саобраћане незгоде у жељезничкоj станици Бар и кад се испоставило да машиновођа воза ниjе имао адекватно љекарско увjерење, коjе jе касниjе фалсификовано од стране одговорних из ЖПЦГ (кривична приjава бр.42/22 од 13.jануара 2022. године) Лукшић је направила велики броj пропуста коjи су директно доприниjели лошем стању на жељезници. Затим неанагажовање око укидања путничких возова бр 430/433 кад су туристичке агенциjе морале отказати велики броj организованих туристичких вожњи, потом покушаj са прекидом саобраћаjа путничких возова бр 6102 и 6103 (који ниjесу саобраћали два дана од 12. до 14. децембра 2021. године), а коjи су остали да саобраћаjу захваљуjући притиску jавности, ангажовањем НВО "Возом кроз Црну Гору", као и Радиновића – наводи се у допису Рмандића.

Он упозорава да ниjе усвоjен правилник о организациjи и систематизациjе радних мjеста као ни колективни уговор у ЖПЦГ.

– Колективни уговор ниjе усклађен са Законом о зарадама у jавном сектору, а лични дохоци менаџерима се исплаћуjе на основу Одлуке Одбора директора из 2012. године. Ниjе извршена припрема неопходне документациjе за куповину нових возова што се може одразити на недостатак возних и вучних средстава и одрживост предузећа. Кад jе у питању г. Радиновић и рад Управе за жељезнице довољан jе доказ његов однос према нашоj невладиноj организациjи и изношењу низа увреда коjе не приличе jедном jавном функционеру а што jе пренио један портал. У циљу спречавања даљег урушавања жељезничких предузећа, очекуjемо вашу позитивну реакциjу на наше обраћање – закључује Рмандић у допису Кривокапићу и Бојанићу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 04:37