/ - KLINIČKI CENTAR
10/10/2024 u 10:11 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

KCCG: Bezbjedno i zdravo radno okruženje važan je protektivni faktor za mentalno zdravlje

Ovog Svjetskog dana mentalnog zdravlja, Klinički centar Crne Gore (KCCG) ujedinjuje se sa partnerima kako bismo istakli vitalnu vezu između mentalnog zdravlja i radnog okruženja, saopšteno je iz najveće zdravstvene ustanove u državi.

- Ovogodišnja tema, “Vrijeme je da prioritizujemo mentalno zdravlje na radnom mjestu” naglašava kritičnu važnost mentalnog zdravlja u profesionalnim okruženjima. Bezbjedno i zdravo radno okruženje važan je protektivni faktor za mentalno zdravlje. Nezdravi uslovi, uključujući stigmu, diskriminaciju i izloženost rizicima kao što su uznemiravanje i drugi loši uslovi rada, mogu predstavljati značajne rizikofaktore koji narušavaju mentalno zdravlje, ukupni kvalitet života, kao i posljedično angažovanje ili produktivnost na poslu - navodi se u saopštenju KCCG.

Kako ističu, cilj ovogodišnjeg dana mentalnog zdravlja jeste da animira i angažuje različite relevantne strane – uključujući zaposlene, poslodavce, organizacije, Vladu i druge donosioce odluka – u zagovaranju na lokalnom nivou kako bismo promovisali mentalno blagostanje u svim društvenim sferama, zalažući se za radna mjesta gdje je mentalno zdravlje prioritet, zaštićeno i promovisano.

- Klinički centar Crne Gore se ove godine priključuje kampanji i nastavlja da radi sa svojim partnerima kako bi osigurao da se mentalno zdravlje cijeni, promoviše i štiti, kako u okviru naše institucije, tako i društvu uopšte - kažu iz KCCG.

Podržavajući principe multidisciplinarnog pristupa i javnog zastupanja na kojima se temelji i Svjetski dan mentalnog zdravlja, Institut za javno zdravlje Crne Gore i Klinički centar Crne Gore organizuju Drugi Festival mentalnog zdravlja koji se održava u periodu 10. do 20. oktobra i čija je glavna tema „ZAŠTO SE (NE) MIJENJAMO?”.

- Ovogodišnja tema ispituje povezanost mentalnog zdravlja sa promjenama u društvu, iz više aspekata i kroz različite podteme, nudeći priliku posjetiocima da besplatno iskuse određene prakse ili dobiju informacije i saznanja koja mogu biti relevantna za očuvanje i unaprjeđenje mentalnog zdravlja, i to kroz sadržaje koji su zasnovani na teorijama i istraživanjima društveno-humanističkih, medicinskih i srodnih nauka - rekli su iz KCCG.

Vlada pokrenula postupak za izradu planskog dokumenta: Crtaјu prostor oko Kliničkog centra

Institut za javno zdravlje Crne Gore i Klinički centar Crne Gore udružili su se sa brojnim drugim ustanovama, organizacijama i institucijama koje učestvuju na Drugom Festivalu mentalnog zdravlja, pridružujući se i ovogodišnjoj kampanji kako bismo osnažili sve da saznaju više o mentalnom zdravlju.

- Festival ima za cilj da pozove i osnaži građane da saznaju više o mentalnom zdravlju u kontekstu različitih sredinskih faktora koji mogu uticati na mentalno zdravlje, ali i da podstakne sve pojedince kao i relevantne društvene aktere da svako, kroz svoje aktivnosti, doprinese i prioritizuje očuvanje i unaprijeđenje mentalnog zdravlja i blagostanja u svojoj zajednici, ali i u svom socijalnom i profesionalnom okruženju - rekli su u saopštenju.

Festival će trajati 11 dana, sa preko 40 događaja organizovanih od strane 32 organizacije, na različitim lokacijama u Podgorici, Nikšiću, Kotoru i na Cetinju. Organizovaće se radionice, tribine, okrugli sto, predavanja i interaktivna predavanja, ulične akcije, predstave i filmske projekcije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. oktobar 2024 10:11