/ фото: Дан
24/07/2021 u 08:38 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

КЦЦГ: Спријечили смо несташицу теста Д-димер

Из КЦЦГ "Дану" је саопштено да само три дана нијесу радили тест густине крви

Из Клиничког центра "Дану" је саопштено да су предуприједили вишемјесечну несташицу теста Д-димер и да су га набавили након три дана, колико је била стопирана та анализа густине крви. Из КЦЦГ истичу да су количине Д-димера коjим Клинички располаже ограничене четворогодишњим уговором ког jе потписао прошли менаџмент у септембру 2020. године. Из Клиничког центра је саопштено да су јуче током дана љекари на Поликлиници обавили 1.078 амбулантних прегледа, од чега 147 у Институту за болести дjеце (ИБД).
– С обзиром на пандемиjу корона вируса и одлуку да се сваком пациjенту, без обзира на клиничку слику, уради лабораториjска анализа Д-димера, па чак и упркос лошоj процjени претходног менаџмента о потребама пациjената и потрошњи овог реагенса, КЦЦГ jе успио да обезбиjеди додатне количине реагенса за Д-Димер. Уговором коjи jе потписан 2020. године предвиђено је да нове количине буду испоручене у септембру 2021. године, али jе КЦЦГ, имаjући у виду да jе било jасно да ће овог реагенса драстично фалити значаjно раниjе приjе рока, предуприjедио вишемjесечну несташицу и свео jе на само 72 сата. Послиjе три дана, захваљуjући ванредноj набавци, Д-димер jе обезбиjеђен и анализе су почеле да се раде – истичу из те установе.

Из КЦЦГ наводе да је за 24 сата одрађено укупно 46 оперативних захвата, од тога четири у ИБД-у као и додатних пет хируршких интервенциjа у хируршкоj сали Ургентног центра.
–- На болничко лиjечење, у истом периоду, примљено jе 137 пациjената, од чега 27 у Институту за болести дjеце. У Ургентном центру збринута су 202 пациjента од коjих четворо из саобраћаjне незгоде и jедно из насиља. У Центру за радиолошку диjагностику одрађене су 403 диjагностичке процедуре од чега 103 скенером и 39 магнетном резонанцом прегледа, док су у Одjељењу за радиолошку диjагностику ИБД-а укупно одрађене 103 диjагностичке процедуре. У Центру за клиничко-лабораториjску диjагностику узорковано jе 797 пациjената а одрађено jе 23.947 анализа. У КЦЦГ у протекла 24 сата рођено jе 12 беба – истичу из КЦЦГ.

Из КЦЦГ је саопштено да ће директор КЦЦГ Љиљана Радуловић унаприjедити процедуру приjема и прегледа жртава породичног и сексуалног насиља.

– На састанку са представницама Сигурне женске куће (СЖК) закључено је да проблем не може да буде риjешен преко ноћи. Жртвама коjе су приjавиле породично насиље биће омогућен што дискретниjи преглед упркос просторним и другим ограничењима у Ургентном центру у ком су сви пациjенти хитни случаjеви. Ипак, ово jе важно имаjући на уму да жртве породичног насиља, осим физичког, често трпе и психичко насиље и, нажалост, уз то носе неоправдани терет стигме коjа jе и даље своjствена нашем друштву. Осим тога, убудуће ће приjеми пациjенаткиња коjе приjаве да су жртве сексуалног насиља бити организовани директно на Клиници за гинекологиjу и акушерство, а не, као до сада, преко
Ургентног центра. На таj начин ће се у цjелости осигурати да разговор пациjенткиње и љекара остане повjерљив – наводе из КЦЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 09:54