/ - фото: портал РТЦГ
23/07/2021 u 17:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

КЦЦГ: Унапрјеђене процедуре пријема жртава породичног и сексуалног насиља

Да би се процеси одвијали што ефикасније, Радуловић је одредила и контакт особе које ће бити надлежне за комуникацију са Сигурном женском кућом

Директорица Клинички центар Црне Горе (КЦЦГ) унаприједиће процедуру пријема и прегледа жртава породичног и сексуалног насиља, договорено је на састанку директорице Љиљане Радуловић са представницама Сигурне женске куће (СЖК) уз напомену да вишедеценијски проблем не може да буде ријешен преко ноћи.

Како је саопштено из КЦЦГ-а, жртвама које су пријавиле породично насиље биће омогућен што дискретнији преглед упркос просторним и другим ограничењима у Ургентном центру у ком су сви пацијенти хитни случајеви.

- Ипак, ово је важно имајући на уму да жртве породичног насиља, осим физичког, често трпе и психичко насиље и, нажалост, уз то носе неоправдани терет стигме која је и даље својствена нашем друштву - наведено је у саопштењу.

Осим тога, убудуће ће пријеми пацијенаткиња које пријаве да су жртве сексуалног насиља бити организовани директно на Клиници за гинекологију и акушерство, а не, као до сада, преко Ургентног центра.

- На овај начин ће се у цјелости осигурати да разговор пацијенткиње и љекара остане повјерљив - казали су у КЦЦГ-у.

Да би се процеси одвијали што ефикасније, Радуловић је одредила и контакт особе које ће бити надлежне за комуникацију са Сигурном женском кућом.

Представнице СЖК су подржале иницијативу и захвалиле на експресном договору и вољи да се унаприједи сарадња и пружи што боља подршка жртвама сексуалног и насиља у породици.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:41