/ Епископ Методије, фото: СПЦ
29/05/2021 u 19:26 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ко је владика Методије: Епископ диоклијски, Амфилохијев викарни епископ, ујак Милојка Спајића

Епископ Методије је био викарни епископ митрополита Амфилохија, али се у посљедње вријеме говорило и о његовим родбинским везама са министрим финансија у Влади Црне Горе Милојком Спајићем

Епископ Методије до сада је био викарни епископ, а Свети архијерејски сабор га је изабрао за епископа будимљанско-никшићког, умјесто владике Јоаникија, који је постао нови митрополит црногорско-приморски.

Епископ Методије је био викарни епископ митрополита Амфилохија, али се у посљедње вријеме говорило и о његовим родбинским везама са министрим финансија у Влади Црне Горе Милојком Спајићем. Наиме, епископ Методије је ујак министра Спајића. Свети архијерејски сабор је изабрао Методија, а у игри је био и владика аргентински Кирил.

За епископа Методија јавност је посебно чула 27. децембра 2019. када га је напала полиција.

Епископа диоклијског Методија и поједине вјернике полиција је претукла на мосту на Ђурђевића Тари током протеста због усвајања Закона о слободи вјероисповијести.

Епископ Методије је рођен 1. априла 1976. године у Сарајеву. Његова породица потиче из Црне Горе са Жабљака.

Осмогодишњу школу и прва два разреда гимназије завршио је у Сарајеву одакле се, усљед ратних збивања, са породицом преселио у Подгорицу. У Подгорици је завршио преостала два разреда гимназије, након чега је 1994. године уписао Економски факултет Универзитета Црне Горе, на којем је и дипломирао 2001. године.

У Цетињски манастир је дошао 2002. у својству искушеника, гдје је и замонашен 2004. године. У чин ђакона рукоположен је 2005, а у чин презвитера рукоположен је на Бадњи дан 2008. у Цетињском манастиру.

За намјесника Цетињског манастира постављен је 1. фебруара 2010. године, гдје је и рукопроизведен у чин архимандрита на Петровдан 2013. године. Исте 2013. године дипломирао је на Православном богословском факултету „Светог Василија Острошког” у Фочи, Универзитета у Источном Сарајеву са дипломским радом на тему „Васпитни значај монаштва”.

Академску 2016/17. годину провео је на Аристотеловом универзитету у Солуну учећи грчки језик, ради уписа докторских студија на Теолошком факултету поменутог универзитета.

У Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици, 22. јула 2018. године, архимандрит Методије је хиротонисан у чин епископа диоклијског, викарног епископа митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија. Светом архијерејском литургијом и свечаном хиротонијом началствовао је Његова светост патријарх српски Иринеј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:34