/ - фото: МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ
22/10/2021 u 14:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Комплексност савремених безбједносних изазова захтијева усаглашене напоре НАТО и ЕУ

Други дан састанка Сјеверноатлантског савјета

Другог дана састанка Сјеверноатлантског савјета на нивоу министара одбране, у формату са ЕУ, Шведском и Финском, савезници су потврдили да је Европска унија главни стратешки партнер Алијансе по питању европске и евроатлантске безбједности.

Нагласили су да је развој кохерентних, комплементарних и интероперабилних одбрамбених способности, избјегавајући непотребно дуплирање, кључан за остваривање заједничких циљева. Закључено је да је сарадња двије организације на завидном нивоу, као и да је пандемија КОВИД-19 вируса додатно нагласила њену важност у суочавању са актуелним и будућим изазовима, посебно по питању јачања отпорности, нових технологија, климатских промјена и дезинформација. 

Министарка Оливера Ињац је истакла да комплексност савремених безбједносних изазова захтијева усаглашене и кохерентне напоре НАТО и ЕУ.

С обзиром на актуелну геополитичку ситуацију, указала је на значај израде стратешких докумената двије организације, који треба да креирају синергију дјеловања НАТО и ЕУ у предстојећем периоду. Изразила је и увјерење да ће Западни Балкан бити обухваћен наведеним документима, посебно имајући у виду изложеност региона малигним утицајима, те потребе за координисаним приступом двије организације, који је од виталног значаја за његову стабилност и просперитет.

Министарка одбране СР Њемачке је истакла развијену и дугогодишњу сарадњу Министарства одбране Црне Горе и Министарства одбране СР Њемачке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 15:06