SA SASTANKA / - FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE
20/09/2024 u 17:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Korak ka rješavanju otvorenih pitanja u zonama razgraničenja vojnog i civilnog Aerodroma Podgorica i vojnog aerodroma Knjaz Danilo u Golubovcima

Ministarstvo odbrane i Generalštab Vojske Crne Gore, Aerodrom Podgorica i Agencija za civilno vazduhoplovstvo formiraće radnu grupu koja će do 1. decembra ove godine napraviti informaciju sa prijedlogom aktivnosti za prevazilaženje spornih pitanja u zonama razgraničenja između civilnog i vojnog aerodroma.

To zaključeno na današnjem sastanku predstavnika Ministarstva odbrane, Agencije za civilno vazduhoplovstvo i Aerodroma Podgorica kojem su prisustvovali i predstavnici Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

- Zadatak radne grupe je i da pruži tematski okvir za budući ugovor među zainteresovanim stranama, kako na bazi ekspertskih mišljenja, tako i na uporednoj praksi drugih evropskih gradova u kojima su civilni i vojni aerodrom u neposrednoj blizini, ili u situaciji da zajednički koriste dijelove neophodne infrastrukture - poručili su iz MO.

Sastanak je, kako su dodali, uz uvodnu riječ otvorio ministar odbrane, Dragan Krapović, koji je izrazio uvjerenje da će se zajedničkim dogovorom, uz uvažavanje interesa svih strana, doći do rješenja i izaći iz, kako je naveo, pat pozicije koja traje već godinama.

- Sastanku su prisutvovali sekretarka Ministarstva odbrane Jadranka Vojinović,  direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo Ivan Šćekić, direktor Aerodroma Podgorica Dragan Milanović, kao i v.d. komandant Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, potpukovik Ljubinko Petić, sa saradnicima. Svi učesnici saglasni su u ocjeni da se što prije i efikasnije mora izaći iz situacije koja proizilazi iz činjenice da na aerodromu u Golubovcima postoje dva operatera, civilni i vojni, sa odgovarajućim bezbjednosnim standardima, koji moraju da sarađuju na najbolji mogući način, uz nadzor i podršku Agencije za civilno vazduhoplovstvo i Vojnog Vazduhoplovnog Autoriteta - istakli su iz Ministarstva odbrane.

Kako su zaključili u saopštenju, specifičnosti ova dva operatera proizilaze i iz apsolutne neophodnosti poštovanja sigurnosnih i bezbjednosnih standarda Evropske unije, ICAO i NATO, budući da se aerodrom u Golubovcima, pored ostalog, koristi i za realizaciju NATO misije Air policing.

Krapović sa Štajnerom: Odbrambena saradnja sa Austrijom uvijek na izuzetnom nivou

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 17:21