/ foto: b.b.
15/01/2023 u 14:17 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kovačević: Fejziću prihvatljivi napadi na srpsku djecu; Fejzić: Slabo mu ide zamjena teza

Kovačević je optužio Fejzića i da su za incident u Sarajevu odgovorne strukture koje su mu navodno bliske, ali nije ponudio dokaze

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević optužio je reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata Fejzića da prećutno podržava napad na roditelje djece iz Srbije u subotu veče u Sarajevu, kazavši da mu je ta praksa "izgleda, potpuno prihvatljiva".

Podsjetio je i na incident sa fudbalske utakmice iz Rožaja, u maju prošle godine, kada su navijači tamošnjeg Ibra upali na teren i napali fudbalere Nikšića.

Kovačević je optužio Fejzića i da su za incident u Sarajevu odgovorne strukture koje su mu navodno bliske, ali nije ponudio dokaze.

- Uvaženi Reis koji se bori za 'goli opstanak' nije jednom riječju osudio ovaj incident kada su fudbaleri iz Nikšića napadnuti u Rožajama. Sinoć smo u Sarajevu vidjeli da su strukture bliske Reisu napale srpsku djecu i njihove roditelje iz jednog sportskog kluba i to oštrim predmetima. Vidimo obilatu praksu struktura bliskih Reisu u kojoj direktno udaraju na čovjeka i na djecu ugrožavajući im zdravlje i živote a koji prolaze bez njegove reakcije vjerovatno jer je zauzet borbom za 'goli opstanak' provodeći vrijeme na jutjubu tražeći ko to tamo pjeva- napisao je Kovačević na Fejsbuku.

Fejziću je, kako je kazao, "izgleda potpuno prihvatljiva ova praksa iz Rožaja i sinoć iz Sarajeva". "I spreman je da je prećutno podrži i upravo zbog toga što je podržava on diže dimne zavjese reakcijama na slavlja koja ni sa njim ni sa njegovom zajednicom nemaju veze", dodao je Kovačević.

- Upućujem pitanje i Reisu i svima koji vode ovu hajku protiv mene na temu koju ja u javnom prostoru i svom radu ne potenciram već o njoj govorim zato što sam brutalno napadnut zbog toga što sam izabrao da svoje slobodno vrijeme provedem sa bratstvom Miljanića, mojim dobrim Banjanima i drugim gostima, da li je njima žao što su gradovi u Crnoj Gori oslobođeni od Turaka? Da li je po njima na ovom prostoru trebalo da ostane Otomanska imperija? Da li su za njih crnogorski i hercegovački junaci kojima je posvećen Saborni Hram Svetog Vasilija Ostroškog izdajnici i fašisti- zaključio je on.

Više političkih partija i Fejzić osudili su juče snimak na kojem Kovačević, tokom proslave Nove godine po julijanskom kalendaru, pjeva pjesmu "Od Glave Zete do grada Spuža", čiji dio teksta glasi: "Leleču Turci, kukaju bule..."

Kovačević je sinoć kazao da se protiv njega i kolega vodi "hajka u nastavcima", a da pjesma veliča bitku za oslobođenje Crne Gore od Otomanske imperije.

Fejzić: Slabo mu ide zamjena teza

Fejzić je, povodom današnjih izjava, kazao da Kovačeviću slabo ide zamjena teza.

"U meni nećete naći mržnje prema nikome, a vi se pogledajte u ogledalo. Iste kape, ideja, bule, osveta 'Turcima'... Prvi je počinio genocid, da li drugi čeka priliku", napisao je Fejzić na Tviteru, uz fotografije ratnog zločinca Ratka Mladića i Kovačevića.

"Ne iznenađuje buka Kovačevića, već muk 'građanskih partija' i NVO", zaključio je.

BS: Izlivi mržnje prema Islamu i muslimanima u Crnoj Gori

Bošnjačka stranka osudila je, kako su kazali, bestidne napade na Fejzića od strane predsjednika Opštine Nikšić i "pjevača pjesama fašističkog sadržaja, čovjeka koji se ponosi time što je četnik", i njegovo povezivanje sa događajima sa kojima Fejzić nema apsolutno nikakve veze, niti ih je ikada podržao.

- Jasno je da se radi o još jednom izlivu mržnje prema Islamu i muslimanima u Crnoj Gori, uobičajenoj za Marka Kovačevića, političku grupaciju i ideološki krug iz kojeg dolazi, jer se radi o istoj onoj političkoj ideologiji koja se od viška muslimana oslobađala prvo dehumanizacijom, a zatim etničkim čišćenjima, masovnim zločinima i genocidima. Problem je što su oni koji zastupaju ovu politiku predsjednici Opština u Crnoj Gori i što svojim fašizmom i mržnjom kontaminiraju Crnu Goru- saopštili su iz BS.

Istakli su da je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori prvi među muslimanima i da napad na njegov integritet i njegovu čast predstavlja napad na sve muslimane u Crnoj Gori, prenosi rtcg portal.

Zato su pozvali tužilaštvo da hitno reaguje i ispita da li u izjavama i postupcima Kovačevića ima elemenata krivičnog djela - izazivanje vjerske, rasne i etničke mržnje.

- Takođe, radi potpune istine, pozivamo da se provjeri istinitost navoda Kovačevića da su strukture bliske uvaženom reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću učestvovale u događajima o kojima govori. Takođe, pozivamo političke subjekte koji su dio vladajuće koalicije u Nikšiću, da se jasno izjasne da li podržavaju stavove Kovačevića- zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:09