Dragan Krapović / MO
28/08/2024 u 20:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Krapović: Milatović zaustavio razrješenje Lazarevića

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović zaustavio je razrješenje načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG) Zorana Lazarevića, kazao je ministar odbrane Dragan Krapović.

Krapović je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, rekao da je Savjetu za odbranu i bezbjednost, na današnjoj sjednici, predložio razrješenje Lazarevića zbog potrebe službe.

- Takođe, na sjednici sam predložio postavljenje drugog oficira na dužnost načelnika Generalštaba VCG - dodao je Krapović.

On je rekao da je ta odluka posljedica njegove procjene da je VCG potrebna smjena generacija i podmlađivanje oficirskog kadra.

- I činjenice da je Lazarević ispunio uslove za prestanak službe u Vojsci koji su propisani članom 145 stav 1 tačka 15 Zakona o VCG, a u vezi člana 203 ovog zakona - naveo je Krapović.

Prema njegovim riječima, nesporna je činjenica da je Lazarević, shodno odobrenju tadašnjeg rukovodioca radom Ministarstva odbrane Filipa Adžića, i dalje u službi u Vojsci, a nakon sticanja uslova za prestanak službe propisane Zakonom o VCG kojim je propisano da profesionalnom vojnom licu prestaje služba u Vojsci ispunjenjem uslova iz člana 203 zakona.

- Navedenim članom zakona u stavu 1 alineja 1 propisano je da - oficiru i oficiru po ugovoru, podoficiru i podoficiru po ugovoru služba u Vojsci traje do navršenih 35 godina staža osiguranja u efektivnom trajanju i navršenih 55 godina života - naveo je Krapović.

On je dodao da je stavom 3 istog člana propisano da osobi iz stava 1 ovog člana, služba u Vojsci može trajati najduže do 40 godina staža osiguranja i navršenih 55 godina.

- Istim članom, u stavu 4 propisano je da, izuzetno od stava 1 i 3 ovog člana, kada to potrebe službe zahtijevaju, ministar može, na predlog načelnika Generalštaba, odnosno rukovodećeg lica u Ministarstvu, profesionalnom vojnom licu produžiti vrijeme trajanja službe u Vojsci, a najduže do dvije godine - kazao je Krapović.

On je rekao da su njegov predlog podržali predsjednik Skupštine Andrija Mandić i premijer Milojko Spajić.

- Dok je Milatović bio protiv mog predloga da Lazarević bude razriješen dužnosti načelnika Generalštaba VCG - dodao je Krapović.

Lazarević: Crna Gora kredibilan partner NATO-a

On je kazao da smatra da je potrebno upoznati javnost o tome, jer u saopštenju nakon sjednice Savjeta nije bilo informacije o tome niti činjenice da je Milatović odbio predlog.

- Cijenim da se radi o informaciji koja je svakako od značaja za ukupnu javnost i građane Crne Gore, i čudim se što se ova informacija, po mom sudu vrlo bitna, nije našla u saopštenju nakon sjednice Savjeta - rekao je Krapović.

On je kazao da građanima ostavlja da sude zašto se ta informacija nije našla u saopštenju.

- Međutim, želim da ono što je rad Ministarstva odbrane, i mene kao resornog ministra, bude transparentano ukupnoj javnosti jer cijenim da javnost ima pravo da zna - rekao je Krapović.

On smatra da je potrebno da građani budu upoznati sa načinom i rezultatima njihovog rada, i odlukama svih političara.

- Jer u krajnjem, jedino građani mogu adekvatno ocijeniti naš rad, a vjerujem da će to svakako i učiniti - zaključio je Krapović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 11:43