DRAGAN KRAPOVIĆ / - FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE
06/09/2024 u 12:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Krapović: Lazarević na čelu Vojske do rješenja o prestanku službe

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG) Zoran Lazarević biće na čelu Vojske dok se ne donese rješenje o prestanku službe, kazao je ministar odbrane Dragan Krapović.

Krapović: Neistinite tvrdnje Abazovića oko nabavke dva vojna broda, nije bilo korupcije

Krapović je na konferenciji za novinare kazao da on nije donio rješenje o prestanku službe, već da je poništio rješenje bivšeg koordinatora Ministarstva odbrane (MOD) Filip Adžića o produženju trajanja službe Lazareviću.

- Lazarević je na čelu VCG dok se ne donese rješenje o prestanku službe. Ja sam poništio rješenje Adžića, nijesam donio rješenje o prestanku službe- naveo je Krapović.

On je podsjetio da je predložio smjenu Lazarevića na prethodnoj sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost jer je smatrao da treba da se podmladi oficirski kadar.

- To sam uradio na zakonit i na način na koji je to svaki put prije urađeno. Odluka nije prihvaćena od predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i ja nemam problem sa tim, građani će zauzeti svoj stav o tome- rekao je Krapović.

Kako je naveo, ta odluka i dalje stoji pred Savjetom. Upitan šta će se desiti ako Milatović bude ponovo protiv, Krapović je kazao da je pokrenuo proces prestanka službe i da neko kome je služba prestala po sili zakona mora biti razriješen.

- Savjet je obavezan zakonom da oficir kome je prestala služba mora biti razriješen najkasnije danom kada mu je prestala služba- rekao je Krapović.

On je rekao da je bilo mnogo spekulacija o "obezglavljivanju" Vojske i slično, ali da to nije tako. Krapović je naglasio da je obezbijedio sve da lanac komandovanja funkcioniše najnormalnije.

- Postoji predlog za razrješenje i da neko naslijedi načelnika Generalštaba. Očekujem da Savjet to uvaži- naveo je Krapović.

Upitan zašto je odabrao da podmlađuje kadar od najvišeg upravljačkog kadra u Vojsci, Krapović je kazao da smjena generacija i podmlađivanje oficirskog kadra stoje u strateškim dokumentima MOD-a i sistema odbrane u Crnoj Gori. On je podsjetio da je Lazarević prije godinu ispunio sve zakonske uslove mu služba bude prekinuta.

Krapović je poručio da se u potpunosti i do kraja kreće u okviru svojih zakonskih ovlašćenja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 13:43