/ - FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE
15/05/2024 u 13:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Krapović: U okviru NATO-a jedinstvo došlo do izražaja u kontekstu aktuelnog bezbjednosnog ambijenta

Ministar odbrane Crne Gore Dragan Krapović izrazio je zadovoljstvo bliskim odnosima Crne Gore i Nizozemske, ističući značaj članstva obje zemlje u NATO, u okviru kojeg su jedinstvo i solidarnost posebno došli do izražaja u kontekstu aktuelnog bezbjednosnog ambijenta u Evropi i svijetu.

Krapović je to poručio tokoms astanka  se danas sa novoimenovanim izaslanikom odbrane Kraljevine Nizozemske akreditovanim u Crnoj Gori, potpukovnikom Jeroenom Schoutenom.

Ministar Krapović je izaslaniku odbrane poželio dobrodošlicu i uspjeh u radu, izrazivši uvjerenje da će se odbrambena saradnja Crne Gore i Nizozemske dodatno unapređivati u predstojećem periodu.

Ministar je izrazio zadovoljstvo bliskim odnosima Crne Gore i Nizozemske, ističući značaj članstva obje zemlje u NATO, u okviru kojeg su jedinstvo i solidarnost posebno došli do izražaja u kontekstu aktuelnog bezbjednosnog ambijenta u Evropi i svijetu. U vezi sa tim, on je informisao ambasadora da je Crna Gora za potrebe odbrane prvi put za ovu godinu opredijelila 2.01% BDP, čime će opravdati svoj status kredibilne članice Alijanse.

Krapović je zahvalio na kontinuiranoj podršci Nizozemske Crnoj Gori na putu ostvarivanja njenih spoljnopolitičkih prioriteta, prvenstveno evropskih integracija, ističući da je Crna Gora posvećena sprovođenju sveukupnih reformi u cilju pristupanja EU.

Potpukovnik Schouten je zahvalio ministru na prijemu izražavajući očekivanje da će se tokom njegovog mandata kao izaslanika odbrane Nizozemske u Crnoj Gori odbrambena saradnja sprovoditi kroz različite projekte i aktivnosti. Izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom odbrambenom saradnjom dvije zemlje koja se između ostalog ostvaruje i kroz kurseve i obuke o primjeni zakona u oružanim sukobima, rodnoj ravnopravnosti, međunarodnoj vojnoj saradnji.

U kontekstu spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore, istakao je da Nizozemska pozdravlja posvećenost Crne Gore ispunjavanju obaveza iz NATO agende čime potvrđuje status kredibilne članice, kao i potpunu usklađenost sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, što je od posebnog značaja za evropski put Crne Gore.

Potpukovnik Schouten se u odvojenim sastancima sastao i sa v.d. generalne direktorice Direktorata za politiku odbrane, mr Radmilom Perović, v.d. generalnog direktora Direktorata za logistiku, potpukovnikom Radovanom Kostićem i načelnikom Odjeljenja za operacije J3 u Generalštabu VCG, pukovnikom Enesom Murićem. Oni su, takođe, čestitali novoimenovanom izaslaniku odbrane K. Nizozemske stupanje na tu dužnost, izrazivši očekivanje da će se bilateralna saradnja naših zemalja u oblasti odbrane dodatno razvijati i intenzivirati u skladu sa zajedničkim interesima i potrebama.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 00:52