Dragan Krapović / - FOTO: MO
20/04/2024 u 11:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krapović: Upravljanje bezbjednošću zahtijeva holistički pristup i saradnju različitih društvenih sektora

Upravljanje bezbjednošću nije samo stvar vojnih akcija ili taktika. To je kompleksan proces koji zahtijeva holistički pristup i saradnju različitih društvenih sektora, kazao je ministar odbrane Dragan Krapović na otvaranju prve međunarodne Konferencije crnogorskih menadžera u bezbjednosti

On je naglasio da je uloga menadžera bezbjednosti sve važnija, kao što naša sposobnost da prepoznamo, analiziramo i reagujemo na različite bezbjednosne prijetnje direktno utiče na stabilnost i prosperitet naše zemlje, ali i regiona.

Krapović je dodao da je bezbjednost ključni prioritet svake države i zajednice, kao i da se svakodnevno suočavamo sa novim prijetnjama i izazovima koji zahtijevaju brzu, efikasnu i koordinisanu reakciju, te da svako ima ulogu u očuvanju bezbjednosti, bez obzira na poziciju i sektor u kom radi.

- Svi građani su dio bezbjednosnog sistema i imaju određeni uticaj, a na nama, kao akterima, je da budemo proaktivni, da prepoznamo potencijalne prijetnje i da preduzmemo adekvatne mjere kako bismo zaštitili naše institucije i organizacije, zajednice i državu - kazao je Krapović.

On je podvukao značaj edukacije i osnaživanja zaposlenih iz različitih oblasti djelovanja, kako u prevenciji bezbjednosnih incidenata, tako i u izgradnji bezbjednosne kulture.

Podsjetio je i na bezbjednosne izazove sa kojima se suočavamo u eri digitalizacije, kada sajber napadi postaju sve sofisticiraniji i češći, što stvara neophodnost kontinuiranog unaprjeđenja tehnoloških kapaciteta i razvoja strategije zaštite podataka i informacija.

Krapović je kazao da ne smijemo zanemariti ni tradicionalne izazove, poput konvencionalnog rata, terorizma, oružja za masovno uništenje i regionalnih tenzija, što zahtijeva globalni pristup i saradnju međunarodne zajednice.

- Crna Gora je, kao demokratska zemlja, od obnavljanja svoje nezavisnosti, trasirala svoj put ka članstvu u Alijansi - kazao je ministar odbrane, podsjećajući da se ove godine obilježava 75. godišnjica osnivanja NATO i sedam godina kredibilnog članstva Crne Gore u Alijansi.

- Samo kroz zajednički rad i saradnju možemo izgraditi bezbjednije i stabilnije društvo za buduće generacije - zaključio je Krapović.

Organizator Konferencije je Asocijacija menadžera bezbjednosti Crne Gore, u saradnji sa Asocijacijom menadžera korporativne bezbjednosti Jugoistočne Evrope (SEECSA).

Tema Konferencije je „Bezbjednost – izazovi i perspektive“. Pored ministra Krapovića, uvodne riječi dali su i predsjednik Jakov Milatović, potom Dragan Radulović, predsjednik Asocijacije menadžera bezbjednosti Crne Gore, mr Alen Ostojić, predsjedavajući Asocijacije za korporativnu bezbjednost Jugoistočne Evrope (SEECSA), kao i predsjednici asocijacija za korporativnu bezjednost iz regiona Jugoistočne Evrope, prof. dr Dragan Trivan, prof. dr Atanas Kozarev i prof. dr Denis Čaleta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 00:14