Ilustracija / Shutterstock
07/08/2024 u 09:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Krgović: Od bolesti zavisnosti u KCCG se godišnje liječi desetak maloljetnika

Broj maloljetnika koji se liječe od bolesti zavisnosti u Crnoj Gori nije veliki, više je izuzetak nego pravilo. Riječ je otprilike o broju od oko desetak njih na godišnjem nivou, kazao je Ivan Krgović, direktor Centra za rani razvoj Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Kako je kazao, ukoliko to zahtjeva hospitalno liječenje omogućen im je tretman u Klinici za bolesti zavisnosti u Beogradu.

Krgović je istakao da broj lica koja zloupotrebljavaju psihoaktivne supstance nije mali, već da se obično radi o maloljetnicima koji se vode u većini slučajeva pod dijagnozom poremećaja ponašanja.

- Često do samih supstanci dolaze preko starijih delinkvenata ili vršnjaka sa sličnim ponašanjem. Oni obično dobro kriju svoj porok od roditelja, a nisu u velikoj većini slučajeva razvili stepen tegoba koji roditelji mogu da prepoznaju ili se roditelji zbog stigme ne obraćaju zvaničnim ustanovama za njihovo liječenje - smatra Krgović.

Dodao je da maloljetnici često ispoljavaju i druge oblike delinkvencije, kao što su nepoštovanje roditeljskih zabrana, bježanje od kuće, fizički obračuni, otuđivanje imovine, promiskuitet i prostituciju.

- Obično roditelji posumnjaju na problem koji se dokaže testiranjem urina na prisustvo psihoaktivnih supstanci i tu budu prisutne najčešće marihuana, ekstazi i kokain, rijetko opioidi u koje spada i fentanil - kazao je Krgović za Gradski portal.

Direktor centra za rani razvoj KCCG je kazao da najčešće do intoksikacije supstancama koje izazivaju zavisnost dolazi upotrebom alkohola, ističući da je u pitanju sporadična upotreba, gdje još nije došlo do stepena zavisnosti kada osoba ne može da provede duže vrijeme bez upotrebe istog.

Kada je u pitanju otvaranje odjeljenja dječje psihijatrije u okviru Klinike za mentalno zdravlje Kliničkog centra Crne Gore koja je još u izgradnji, Krgović je saopštio da je potrebno ispuniti sve uslove među kojima je i pitanje prostornih kapaciteta.

- Kako je i sam direktor KCCG naveo u obraćanju javnosti, odjeljenje dječje psihijatrije se već dugo očekuje, riječ je o osjetljivoj populaciji i moramo se postarati da se ispune svi uslovi za otvaranje istog, kako kadrovski, tako i prostorni. Prostorni problemi će se riješiti u dogledno vrijeme, a trenutno imamo dovoljno doktora na specijalizaciji i njihovim dolaskom će se ispuniti kadrovske potrebe za prvo Odjeljenje dječje psihijatrije otvorenog tipa - zaključio je Krgović.

Bar: Krivična prijava protiv maloljetnika zbog ulične prodaje narkotika

Podsjetimo rok za otvaranje Klinike za mentalno zdravlje KCCG je probijan u januaru i aprilu ove godine, a iz Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS) su, ranije, saopštili da će nova klinika biti otvorena u septembru ove godine.

- U Crnoj Gori će do kraja septembra tekuće godine biti otvorena Specijalizovana klinika u sklopu koje će se formirati odjeljenje za dječiju psihijatriju. Maloljetnici koji se suočavaju sa problemima psihološke prirode, do otvaranja klinike liječiće se u nekoj od specijalizovanih ustanova u Beogradu, što je predviđeno kao prelazno rješenje za pojedinačne slučajeve - saopšteno je iz MRSS.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 23:32