Здравко Кривокапић и патријарх Порфирије / -фото: Портал Дан
26/11/2021 u 17:15 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић тврди да потписивање Темељног уговора зависи од патријарха Порфирија

Сада је све на Патријаршији. Њима је упућен предлог Темељног уговора и чека се одговор од њих, казали су нам из Владе

Када ће Влада Црне Горе потписати Темељни уговор са Српском православном црквом (СПЦ) и даље је непознато. Из црногорске владе, на чијем је челу Здравко Кривокапић, званично су казали „Дану” да потписивање овог документа зависи од Патријаршије Српске православне цркве. Темељни уговор је Патријаршији упућен још прије неколико мјесеци.

– Сада је све на Патријаршији. Њима је упућен предлог Темељног уговора и чека се одговор од њих – казали су нам из Владе.

Говорећи о Темељном уговору, у августу су из Патријаршије казали да је риjеч о тексту уговора у коjи jе Влада Црне Горе униjела велики броj измjена у односу на раниjу верзиjу документа коjа jе понуђена Влади. Патриjарх Порфириjе jе, казали су тада из Патриjаршиjе, обавиjестио Кривокапића да jе предложене измjене упутио одређеноj стручноj комисиjи коjа ће их размотрити по окончању сезоне годишњих одмора, а стручно мишљење ће дати Синод, коjи у складу са Уставом СПЦ има последњу риjеч о овом питању.

Уговор између СПЦ и Владе Црне Горе требало је да буде потписан 30. октобра на годишњицу смрти митрополита црногорско-приморског Амфилохија. Међутим, тај чин није обављен. Премијер Кривокапић је још у мају ове године приликом посјете Београду током Сабора СПЦ, пред сами избор садашњег митрополита црногорско-приморског Јоаникија, најављивао да би требало да уговор буде потписан 30. октобра. Тема мајског Сабора СПЦ био је и Темељни уговор. Иако се у црквеним круговима тада спекулисало да је премијер дошао у Београд да потпише Темељни уговор са патријархом Порфиријем, Кривокапић је саопштио да је дошао како би пренио вољу народа да владика Јоаникије буде изабран за наследника митрополита Амфилохија. Бројни српски медији критиковали су тада Кривокапића због непотписивања овог документа, прозивајући га да је погазио раније дату ријеч.

Једино нема уговора са СПЦ

Митрополит Јоаникије раније је рекао да Српска православна црква jедина коjа нема потписан уговор са државом Црном Гором, те да ово питање обавезуjе како би све цркве биле доведене у равноправан положаj.

– Нека се он усаглашава ако има jош неких проблематичних ствари. Колико знам, то jе врло близу усаглашења, наравно требаће да се прецизира датум и мјесто потписивања, и око тога треба да се људи договоре, то jе сада наравно на Влади Црне Горе и на Светом архиjереjском синоду. Ми смо учинили све што смо могли, може бити да ће се поjавити потреба да се састанемо jош коjи пут и са члановима Светога архиjереjскога синода кад буде закључна ријеч у вези с тим споразумом – казао је раније митрополит Jоаникиjе.

Из Владе су и раније саопштавали да су спремни да потпишу Темељни уговор са Српском православном црквом, који је технички-правно завршен.

– Наша страна jе апсолутно спремна. Jа знам да су у ову причу укључени и многи политички актери, али не желим о томе да размишљам, jер ово ниjе питање политике, ово jе питање односа државе и цркве коjи мора бити уређен и да напокон jедном за вазда ставимо тачку на таj дио да се црква миjеша у државу или да се држава миjеша у питање цркве. Темељним уговором и законом све jе jасно дефинисано и то jе нови почетак добрих односа између Митрополиjе црногорско приморске, Епархиjе Будимљанко-никшићке, Епархиjе Милешевске и Епархиjе Захумско-херцеговачке – раније је казао Кривокапић.

Дио црногорске јавности осуђивао је Владу што није дала на увид Темељни уговор. Вицепремијер Дритан Абазовић у више наврата је изјављивао да не види разлог да се он објелодани. Ниједан до сада потписани уговор са вјерским заједницама у Црној Гори није јавно објављен.

Темељним уговором држава са вjерском заjедницом прецизира њен правни и имовински статус, а потписивање овог уговора између Црне Горе и СПЦ отворено је вриjеме бивше власти Демократске партиjе социjалиста.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 08:57