/ Локација на којој је плац који је поклоњен Кустурици
13/09/2021 u 07:29 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кустурици СО Будва поклонила плац, он га продао за пола милиона

Будва је 17. августа 1996. године донијела одлуку да се Кустурици бесплатно додијели земља на Црвеној Главици у непосредној близини Светог Стефана, који је он продао након 25 година

Информација да ће Скупштина Општине Будва на наредној сједници, која би требало да се одржи у понедјељак, разматрати одлуку да Емир Немања Кустурица буде проглашен за почасног грађанина овог града, многе у Будви је подсјетила на искуство пријестонице туризма са прослављеним режисером.

Будва је, наиме, 17. августа 1996. године донијела одлуку да се Кустурици бесплатно додијели земља на Црвеној Главици у непосредној близини Светог Стефана.

Тако је Општина Будва без надокнаде Емиру Кустурици уступила двије катастарске парцеле. Према истраживању "Дана" ради се о парцелама број 1456/28 површине 451 метар квадратни и 1455/17 површине 233 квадрата, обје из Катастарске општине Свети Стефан. У Будви се тада говорило да је земља која је припала Кустурици без дилеме најатрактивнија од неколико које је Општина Будва исте године поклонила познатим људима из спорта, културе и медицине.

Недуго затим проширила се вијест да је Кустурица поклоњени плац наводно продао бизнисмену Драгољубу Милићевићу, и то по изузетној цијени од пола милиона еура, а све се догађало у експанзији продаја некретнина на Црногорском приморју, када су руски бизнисмени издвајали огромне количине новца како би купили некретнину у Црној Гори.

"Дан" је имао увид и у катастарске евиденције у којима пише да се сада те парцеле воде на Драгољуба и Браниславу Милићевић, мужа и жену из Београда. Како незванично сазнајемо, могуће је да су и Милићевићи препродали земљиште једном руском бизнисмену који је изградио вилу на њему, али плац још није преведен на стварног власника.

Јасно је да Будва и поред тога не одустаје од Емира Кустурице, па је предлагач одлуке да Кустурица буде почасни грађанин предсједник Општине Будва Марко Бато Царевић.

Оснивач и директор филмског и музичког фестивала

Иначе, Емир Немања Кустурица рођен је у Сарајеву, српски је и југословенски редитељ. Филмску режију завршио је на Филмској академији у Прагу и двоструки је добитник Златне палме филмског фестивала у Кану, за филмове "Отац на службеном путу" и "Подземље". Носилац је "Ордена Витеза реда уметности и књижевности".

Својевремено је био члан популарне сарајевске рок групе "Забрањено пушење", а након преласка у Београд основао је бенд "Emir Kusturica & the No Smoking Orchestra". Године 2010. издата је његова аутобиографија под називом "Смрт је непровјерена гласина", а 2013. изашла је његова друга књига "Сто јада".

Оснивач је и директор филмског и музичког фестивала "Кустендорф", који се сваке године организује у етно-селу Дрвенград. Кустурица је идејни творац Андрићграда посвећеног српском нобеловцу Иву Андрићу.

У образложењу предлога одлуке Царевић каже, између осталог, да је "признати умјетник уложио велике напоре да подржи кандидатуру Будве и општина Боке за пројекат Европска пријестоница културе, који је уједно и највећи пројекат Европске уније из области културе.

– Пројекат ће допринијети побољшању туристичке посјете, промовисати будванску културу и традицију и афирмисати наш град у регионалним и међународним оквирима. Немања Кустурица као изузетан умјетник и свестрана личност заслужује да се нађе на листи почасних грађана Будве и као такав допринесе изградњи културне сцене нашег града и свеобухватне промоције Будве, како на културном, тако и на туристичком и сваком другом плану – пише у образложењу Марка Бата Царевића.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 09:54