/ - VODA, UNSPLASH
22/03/2024 u 08:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lakušić: Podsjećamo građane da voda nije neograničen resurs

Voda je simbol života,a Crna Gora jedna od bogatijih zemalja vodom. I ono što Crnu Goru čini posebnom je to da se preko 95% vode formira na njenoj teritoriji, poručio je Zoran Lakušić, predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda. On se oglasio vezano za Svjetski dan vode.

- Organizacija Ujedinjenih nacija 1992. godine usvojila je rezoluciju po kojoj se obilјežava Svjetski dan voda – 22. mart. Time se naglašava značaj očuvanja vode i životne sredine. Tema Svjetskog dana voda 2024. godine je: Voda za mir, nosi u sebi poruku da se države i narodi ujedine oko vode i da iskoriste vodu za mir i saradnju.Smisao obilježavanja Svjetskog dana voda je tu da nas podstakne na akciju i da nam ukaže na važnosti očuvanja vode za opstanak života na planeti Zemlji - navodi Lakušić.

Dodaje da Regionalni vodovod Crnogorsko primorje je u skladu sa svojom misijom i odgovornošću prema zaštiti vodnih resursa, aktivno uključen u promovisanju važnosti vode i očuvanju vodnih resursa.

- Ovom prilikom još jednom podsjećamo građane Crne Gore da voda nije neograničen resurs i da ju je važno racionalno koristiti kako bismo je sačuvali za buduće generacije. Svaka kap vode je važna i danas, i u budućnosti. Voda nije resurs oko kojeg čovječanstvo treba da se nadmeće i sukobljava nego osnovno ljudsko pravo. Voda je neophodna za život i svi imaju pravo pristupa vodi. Borba za vodu, poznata je kao borba za „bezbojno zlato”, postaje izazov za svijet.Najbolji primjer nedomaćinskog odnosa prema vodi je odnos prema izvorištu,,Bolje Sestre“ koje je od strane UNESCO-a uvršteno među 150 najznačajnijih karstnih izvorišta u svijetu. Od izdašnosti izvorišta od 2600 l/s,  koja je mjerena prilikom njegovog odabira da snabdijeva  vodom Crnogorsko primorje, u 2021. i 2022. godini došlo je do desetorostrukog pada izdašnosti, to jest na 265 l/s. To je rezultat nepoštovanja zakona i propisa, neodgovornog odnosa prema vodi i državi Crnoj Gori - ističe on.

Prema njegovim riječima, nelegalna privredna djelatnost (nelegalna eksploatacija šljunka i pijeska, podizanje privrednih objekata za proizvodnju betona i asfalta...) dovela je do devastacije korita rijeke Morače a samim tim i izvorišta,,Bolje Sestre“.

- Bilo je dovedeno u pitanje uredno snabdijevanje vodom Crnogorskog primorja, odnosno opstanak turizma kao strateške privredne grane i opstanak države Crne Gore koja je mogla ostati bez značajnih budžetskih sredstava. Posebna vrijednost izvorišta,,Bolje Sestre“ se ogleda u činjencici da je njegova voda kvaliteta A 1, odnosno u rangu najkvalitetnijih svjetskih brendova flaširane vode, poput francuske globalno poznate vode Evian. Kao društvo moramo ukazivati da je voda jedan od najvažnijih resursa i da je neophodno da o njoj brinemo, da je čuvamo i štitimo. Ne smijemo dozvoliti da se bilo koji dio naših vodnih potencijala devastira ili zagađuje zbog brze zarade ili nepoštivanja zakona - smatra Lakušić.

Svjetski dan vode, poručuje on,  je prilika da se promoviše važnost vode te da se podstaknu institucije, organizacije i pojedinci na djelovanje kako bi osigurali održivo upravljanje ovim resursom. Regionalni vodovod još jednom iskazuje punu podršku institucijama sistema u nastojanjima da se konačno stane na put svim nelegalnim privrednim aktivnostima u koritu rijeke Morače.

- Ustavna obaveza svih nas je da zaštitimo i najoštrije sankcionišemo svaku aktivnost ove vrste. To je naša obaveza prema generacijama koje dolaze, jer namamo pravo da im,,oduzmemo život“. Borba za „bezbojno zlato” je tek počela, i svako od nas može doprinijeti očuvanju vodnih resursa za buduće generacije. Voda je faktor budućeg ekonomskog razvoja Crne Gore. Brinući o crnogorskim vodama, samim tim iskazujemo odgovornost prema svoj državi. Srećan nam Svjetski dan vode - zaključuje u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:24